Gondatlanság okozhatta a székesfehérvári ételmérgezést

Vágólapra másolva!
Almási Ferenc városi tisztifőorvos feltételezése szerint a technológiai fegyelem, a közegészségügyi előírások megszegése okozta a székesfehérvári tömeges ételfertőzést.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Székesfehérvári Városi Intézetének vezetője elmondta: az eddigi megállapítások szerint mind a főzőkonyhában, mind a tálalókonyhán elkövettek olyan hibát, amely hozzájárult a szalmonellafertőzés kialakulásához.

A főzőkonyhán valószínűleg abban az előkészítésnél használatos s kellően nem fertőtlenített edényben keverték össze a fertőzést okozó milánói makaróni öntetét, amelyben előzőleg a ledarált nyers pulykahús volt. A tálalókonyhán pedig vélhetően nem melegítették fel az előírt, a baktériumokat biztonságosan elpusztító hőfokra a főzőkonyháról odaszállított ételt.

Kérdéses volt, hogy miért a Széna téri találókonyha menzáján volt tömeges a megbetegedés, s mi volt az oka, hogy a főzőkonyhához tartozó ebédlőben étkezők közül mindössze ketten kerültek kórházba. A tisztiorvosi szolgálat szakemberei szerint azért történt így, mert a főzőkonyhán a sajttal megszórt makarónit tálalás előtt a forró sütőben még átmelegítették, s ezzel a baktériumokat nagyrészt elpusztították. A tálalókonyhán viszont gyanújuk szerint nem melegítették újra, csak melegen tartották az ételt.