A koalíció kiállt Mikola mellett öccse ügyében

Vágólapra másolva!
A Fidesz, az MDF és az FKGP is elfogadta Mikola István válaszát az Országgyűlésben öccse kitüntetésével kapcsolatban. A Fidesz vezetői és Dávid Ibolya, az MDF elnöke nem szavazott. Az SZDSZ-es Béki Gabriella szerint a miniszternek el kellett volna ismernie hibáját.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 163 igen, 107 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elfogadta Mikola István egészségügyi miniszter válaszát az öccse kitüntetésével kapcsolatos kérdésre. A nagy felháborodást kiváltó, két héttel ezelőtti eseményen a miniszter a gyógyszerész szakma legmagasabb elismerésével, életmű-díjjal tüntette ki öccsét, Mikola Bálintot. Mikola István szerint egy miniszteri rendelet szabályozza a kitüntetés menetét, és annak megfelelően jártak el. Béki Gabriella viszont a kamarai törvényra hivatkozva állítja, hogy ki kellett volna kérni a gyógyszerész kamara álláspontját is, ám ez nem történt meg.

A Fidesz-frakció többsége igennel szavazott, kiállt a miniszter mellett. A nem gombot senki sem nyomta meg, amit részben indokol, hogy összetartást hirdettek a parlamenti munkára a kolícióban, ugyanis nagyon szük a kormány többsége. Ennek ellenére nem vett részt a szavazásban (és távollétét sem igazolta) a Fidesz vezérkara. Nem szavazott Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, Kövér László, Deutsch Tamás, Áder János, Sasvári Szilárd, Rogán Antal, Varga Mihály, Németh Zsolt, Kósa Lajos. A póttagokkal együtt 13 tagú elnökségből mindössze ketten, Várhegyi Attila és Szájer József állt ki szavazatával a miniszter mellett. Ugyancsak távol maradt a szavazástól Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

[origo]

Korábban:

Mikola saját öccsét tüntette ki

Mikola-rokon a Hungaropharma privatizációjában