Csökken az MSZP és a Fidesz támogatottsága

Vágólapra másolva!
A Magyar Gallup Intézet október elején végzett felmérései szerint a Fidesz-MDF lista 6 százalékkal népszerűbb, mint az MSZP. A nagy pártok mellett az SZDSZ és a MIÉP is tagja lenne az új parlamentnek, ha most vasárnap lennének a választások.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gallup október 4. és október 9. között végzett közvélemény-kutatásában 1012 embert kérdeztek arróol, kire szavaznának. A felmérés szerint a teljes lakosság körében a Fidesz-MDF közös lista támogatottsága 6 százalékponttal, 33-ról 27 százalékra, az MSZP lista támogatóinak aránya pedig 28 százalékról 24 százalékra csökkent a teljes felnőtt lakosság körében szeptember óta. Ezzel azonban nem a kisebb pártok népszerűsége nőtt, hanem az elbizonytalanodó szavazók a tábora gyarapodott.

A pártot választó biztosan szavazók körében a Fidesz-MDF közös lista továbbra 46 százalékos támogatottságú, a szocialistáké pedig 40 százalékos. Szeptember elejéhez képest 48-ról 54 százalékra nőtt a miniszterelnök pozitív megítélése.

A kisebb pártok közül az SZDSZ már hónapok óta tartósan a Parlamentbe való bejutási küszöb felett van a biztos szavazók között. A legfirssebb felmérések szerint a választók 6 százaléka szavazna a Szabad Demokraták Szövetségére. A MIÉP támogatottsága ellenben a bejutási küszöb körül mozog, jelenleg azonban csak 3 százalékos a támogatottságuk, igaz a párt szavzói közül sokan nem vallják be, hogy MIÉP-szimpatizánsok.Ezért a Magyar Gallup feltételezni, hogy a MIÉP támogatottsága valójában eléri a Parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

A Munkáspárt megerősödése szeptember után most is folytatódott. A pártot választók 4 százaléka, a biztosan szavazók 3 százaléka ugyanis Thürmerékre szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A Munkáspárt támogatottságának növekedésének oka lehet, hogy az Egyesült Államok ismét háborús konfliktusba keveredett.

A 40 év alattiak körében iskolai végzettségtől függetlenül elsöprő a Fidesz-MDF lista fölénye. A negyven év feletti diplomások között már enyhébb a Fidesz-MDF lista előnye. Ugyanennek a korosztálynak az alacsonyabb iskolai végzettségű csoportjaiban viszont már meghatározó a szocialisták előnye.

A Fidesz-MDF lista a fővárosban átvette a vezetést az MSZP-től. Az MSZP egyedül csak a megyei jogú városokban tudta támogatói számát nagyobb arányban növelni, mint a Fidesz-MDF lista. Budapest mellett a kisebb városokban és a falvakban is a Fidesz-MDF lista vezet - olvasható a Magyar Gallup Intézet tanulmányában.