Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ma tárgyalja az Alkotmánybíróság a népszavazási kifogásokat

Vágólapra másolva!
Bár az Alkotmánybíróság ma megkezdi az MSZP népszavazási kezdeményezése ügyében az OVB-hez eljuttatott kifogások tartalmi vizsgálatát, akár még két hónap is eltelhet addig, amíg az MSZP aláírásokat gyűjthet a májusban elhatározott népszavazási kezdeményezéséhez. Szinte csak elméletileg van tehát esély arra, hogy a referendumot még a választások előtt megtartsák.
Vágólapra másolva!

A Népszava információi szerint ma kezdi meg az Alkotmánybíróság az MSZP népszavazási kezdeményezése ellen benyújtott kifogások tárgyalását. Mint ismeretes, a szocialisták még májusban jelentették be szándékukat, hogy négy kérdésben kérik a lakosság állásfoglalását: a sorkötelezettség eltörléséről, a nyugdíjemelések módszeréről, a munkaidő megszervezéséről, valamint a közoktatásban ingyenesen megszerezhető nyelvvizsga kérdéséről. Az Országos Választási Bizottság (OVB) ugyan hitelesítette a hozzá benyújtott ívet, ám az ellen kifogás érkezett. Az MSZP tehát nem kezdhette meg az aláírások gyűjtését, az Alkotmánybíróság pedig júliusban foglalt állást az ügyben. A kifogásnak helyt adott az Alkotmánybíróság, mert csak úgy látta kivitelezhetőnek a népszavazást, ha a kérdéseket külön-külön íveken teszik fel, nem pedig egyen valamennyit, ahogy azt eredetileg a szocialisták benyújtották. Nem járt jobban a párt ezt követő próbálkozása sem, hiszen a hitelesített aláírásgyűjtő ívek - ez esetben már négy - mindegyike az Alkotmánybírósághoz került. Ezúttal várhatóan már tartalmi észrevételeket tartalmaz majd a grémium határozata.

A taláros testület az első kifogások nyomán még csupán formai előírásokat tartalmazó határozatot hozott, Zlinszky János korábbi alkotmánybíró kifogásai azonban tartalmi szempontból is vizsgálhatók. Máthé Gábor, az OVB elnöke úgy látja: jó, ha október végén elbírálhatják az újabb aláírásgyűjtő íveket, hiszen amennyiben az MSZP fenntartja népszavazási kezdeményezését, azokat az Alkotmánybíróság határozata értelmében még módosítania kell. A hitelesítési határozat ellen azonban újabb 15 napon át lehet kifogásokat megfogalmazni. Ezért az OVB elnöke úgy véli, csak egy-egy kérdésben van esélye a szocialistáknak még a választások előtt a népszavazás megkezdésére. Vagyis külön kell választaniuk az eredetileg összetartozó kérdéseket. Máthé Gábor úgy véli, leginkább a jogászi szakma profitálhat tehát az Alkotmánybíróság jogi normákat tartalmazó állásfoglalásából.

A szocialista párt az Alkotmánybíróság határozatától teszi függővé döntését, azt, hogy az fenntartja-e szándékát. A párt politikusai korábban kijelentették azt is, hogy a négy kérdést együtt kívánják az állampolgárok elé vinni, így nem valószínű, hogy azokról egyenként kérik majd a lakosság véleményét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről