Az SZDSZ botrányosnak tartja az egészségügy helyzetét

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője vasárnap alkalmatlannak nevezte Mikola Istvánt posztja betöltésére. Az egészségügyi minisztert kapkodó, elhibázott döntéseiért, botrányos intézkedéseiért támadta. Elmondta, hogy a Fidesz kormány működése alatt válságba került az ágazat.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor és Gusztos Péter, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivői vasárnap az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy Mikola István egészségügyi miniszter intézkedéseivel bebizonyította, hogy alkalmatlan posztja betöltésére. Fodor Gábor az [origo]-nak elmondta, hogy a magyar egészségügy a Fidesz-kormányzat alatt válságba került, a dolgozók vegetálnak, miközben a kormánypárt választási kampánya során az egészségügy reformját, a dolgozók bérének jelentős, 400 százalékos emelését ígérte.

Példátlannak nevezte, hogy a miniszter katonai intézményekként próbálja az egészségügyi intézeteket fegyelmezni, miközben a kórházakban alapvető dolgokra nem jut pénz. A szabad demokrata politikus azt mondta, elképesztőnek tartja, hogy Mikola a saját öccsét tüntette ki a gyógyszerészeknek járó legmagasabb elismeréssel úgy, hogy arról meg sem kérdezte a gyógyszerész kamara véleményét. Elfogadhatatlan, ahogyan a miniszter megfenyegette a hivatalában dolgozó dohányosokat, illetve az általa előterjesztett privatizációs törvény, amely alkalmas arra, hogy egészségügyi intézményeket könnyedén át lehessen játszani a Fideszhez közel álló személyeknek, vagy saját barátainak. Azt is elfogadhatatlannak tartják a szabad demokraták, hogy a nyugati országokban elterjedt otthon szülés intézményét Magyarországon Mikola megtiltja, az abban segédkező orvosokat felfüggesztik.

A magyar egészségügy tehát súlyos pénzügyi és szakmai válságban van, de - mondta Fodor Gábor - Mikola Istvánnak köszönhetően morális válságba is sodródott. "Ez már nem is banánköztársaság, csupán narancsköztársaság" - mondta. A 2002-es választásokon az SZDSZ reméli, hogy hatással lehet az egészségügy reformjára, és holland modell alapján arra fog törekedni, hogy az ágazat privatizációja tisztességesen folyhasson tovább, a dolgozók pedig valóban több fizetéshez jussanak.

[origo]