<P class="MsoNormal">Román bírálat a túl gyakori erdélyi látogatások miatt

Vágólapra másolva!
Bírálta a magyar hivatalos személyeket a "tömeges" és "túl gyakori" erdélyi látogatásaik miatt a román kormányfő, aki szerint a magyar politikusok ezzel bizonyos román politikai pártok radikalizálódását segítik elő. Nastase megengedhetetlen minősítette azt, hogy a magyar oktatási miniszter meghívta román kollégáját egy erdélyi magánegyetem tanévnyitójára.
Vágólapra másolva!

A román miniszterelnök "megengedethetetlennek" nevezte, hogy Pálinkás József magyar oktatási miniszter meghívta a romániai Sapientia nevű magyar nyelvű magánegyetem tanévnyitójára román kollégáját. A román közszolgálati rádió szerint Nastase "a magyar hivatalos személyek Románia területén lezajlott akcióiról szólva úgy vélekedett, hogy azok természetüknél fogva radikalizálják a romániai politikai pártok egyes képviselőinek üzenetét".

A magyar oktatási miniszter meghívó leveléről szólva a román miniszterelnök kijelentette: "A magyar miniszter meghívhat valakit Magyarországon, senkit sem hívhat meg viszont egy nyilvános és hivatalos rendezvényre Romániában, csak esetleg a magyar követségen megrendezett fogadásra. Ami történt, az megengedhetetlen. Hangsúlyozni szeretném: a szóban forgó meghívást a külügyminisztérium útján visszaadták. Mi, persze, örvendünk annak, hogy magyar kollegáink eljönnek az egyetemi tanévnyitóra. De nekünk úgy tűnt, mintha az idén túl sokan lettek volna. Nem tudom, nem lett volna-e jobb, ha inkább a magyarországi egyetemi tanévnyitásra összpontosítják a figyelmüket".

Nem akarjuk Románia belekeverését a magyarországi választási kampányba, ezért egyetértek Adrian Nastaséval - jelentette ki Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője.