Vágólapra másolva!
A Népszava információi szerint a Legfőbb Ügyészség keresi annak lehetőségét, hogyan találkozhat az előzetes letartóztatásban lévő Szabadi Béla és az ellenzéki képviselőknek a kormányfő felelősségét vizsgáló tényfeltáró munkacsoportja. Úgy tudjuk, a hivatal ellentmondásosnak látja az erre vonatkozó jelenlegi szabályozást: az előzetes letartóztatásban lévők látogatásának szabályai igen szigorúak, ezt pedig nem látják feloldhatónak pusztán azáltal, hogy országgyűlési képviselők lennének a látogatók.
Vágólapra másolva!

Ennek ellentmond az igazságügy-miniszter vonatkozó törvényerejű rendelete. E szerint ugyanis minden további nélkül bejuthatnak a honatyák az előzetes letartóztatásban lévőhöz, nem szükséges külön és különleges engedély. Hasonlóképpen vélekedik a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Itt sem látják törvényes akadályát annak, hogy a tényfeltáró munkacsoport Szabadi Béla korábbi földművelésügyi államtitkárral találkozzon. A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint csupán a megbeszélés technikai feltételeit kellene egyeztetni. Borbély Zoltán szerint ugyanakkor erre vonatkozó megkeresés még nem érkezett a nyomozó hivatalhoz - tette hozzá. A jelek szerint tehát a kérelem még mindig a Legfőbb Ügyészségen van. Tény, hogy azt az ellenzéki politikusok ide küldték, de az elbírálásnak nem itt kell történnie, viszont még nem került az illetékes hivatalba.

Mint ismert, az ellenzéki munkacsoport a parlament augusztusi rendkívüli ülését követően alakult meg. Ekkor sem sikerült ugyanis létrehozni azt a parlamenti vizsgálóbizottságot, amely a miniszterelnök a Földművelésügyi Minisztériumban történtek kapcsán feltételezett felelősségét firtatta volna. Az öt ellenzéki képviselőből álló rész-vizsgálóbizottság szeptemberben megkezdte a munkát.

A Keller László (MSZP) vezette munkacsoport annak tisztázását várja az előzetes letartóztatásban lévő exállamtitkártól, hogy miként működött a kormányzati ellenőrzés a földművelésügyi tárcánál. Szabadi ügyei mellett arra is kíváncsiak, hogy miként történhettek meg három éven keresztül az utóbb letartóztatáshoz vezető dolgok egy olyan szoros ellenőrzési mechanizmus mellett, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal referatúráin keresztül gyakorol.

Érdemi vallomásokat tesz folyamatban lévő meghallgatásain a hűtlen kezelés és igen költségesnek bizonyult külföldi utazásai miatt csalással gyanúsított Szabadi Béla. A korábbi földművelésügyi államtitkár tényekkel, sorrendben válaszol az ügyészi kérdésekre. Bárándy György ügyvéd reméli, hogy ennek köszönhetően néhány héten belül tisztázódnak a gyanúsításkor megfogalmazottak és így felülvizsgálják Szabadi Béla fogva tartásának szükségességét.