Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

<P class="MsoNormal">Vezetőváltás a köztévé hírműsorainak élén

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint nyolc hónappal a választások előtt a Magyar Televízió meghatározó hírműsorainak élére új vezetők kerültek.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint nyolc hónappal a választások előtt a Magyar Televízió meghatározó hírműsorainak élére új vezetők kerültek. Leváltották Siklósi Beatrixot, A Hét című műsor főszerkesztőjét. Helyére Horváth Szilárdot, a Híradó eddigi főszerkesztőjét nevezték ki. A Híradó szerkesztőségét ezentúl Gulyás István vezeti. Ő eddig a reggeli műsort irányította. Helyettese a pécsi körzeti stúdió vezetője, Élő Gábor lesz.

Dobos Menyhért, az MTV kabinetvezetője elmondta: az év végéig új, átláthatóbb struktúrát építenek ki az intézményen belül. Így várhatóan a közeljövőben több vezetői funkciót is megszüntetnek majd, emellett 50-100 munkatársat érintenek az év végéig realizálódó újabb elbocsátások. Erre a keretet a Pénzügyminisztérium a költségvetésből már elkülönítette - tette hozzá.

Siklósi Beatrix a változásokról úgy nyilatkozott: tavaly októberi kinevezése pillanatától kezdve voltak, akik nem nézték jó szemmel a műsor markáns, meghatározó jellegét, ugyanakkor nem kívánta kommentálni azokat a híreket, hogy leváltása összefüggésben állhat az egyházi vezetők átvilágításáról szóló riportsorozattal. (A szeptember 26-i adást a "legsötétebb náci és sztálini korszakot idéző egyházellenes kirohanásnak" nevezte a katolikus egyház egyik képviselője.) Siklósi hozzátette: vezetése alatt egyetlen alkalommal sem kellett helyreigazítást közölni a szerkesztőségnek, így nem valószínű, hogy szakmai okok lennének elmozdításának hátterében.

A műsorral kapcsolatban az utóbbi egy évben több alkalommal is bíráló levelek érkeztek az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságához. A bizottság két alkalommal hozott elmarasztaló határozatot, és többször elmarasztaló véleményének adott hangot. A nyár közepén megállapította, hogy a műsor megsértette a médiatörvényt, mert a homoszexuálisok problémájáról nem adott reális képet, illetve olyan szerkesztési megoldásokat alkalmazott, amellyel inkább növelhették a problémával szemben meglévő előítéleteket. A napokban újra elmarasztalták a műsort a nemrég elhunyt szocialista képviselőről, Vancsik Zoltánról szóló három héttel ezelőtti anyag miatt. Úgy ítélték meg, hogy az megsértette a tárgyilagosság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét. A határozat szerint az anyagban felvetett kérdések mindegyike negatív volt, ezt nem egyensúlyozták más vélemények megjelenítésével, s az összeállítás azt sugalmazta, hogy az elhunyt tisztessége erősen megkérdőjelezhető.

Siklósi véleménye szerint vezetése alatt A Hét újra visszanyerte erejét, a műsort az utóbbi egy évben sokan nézték, és sokan beszéltek róla. További terveiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Értesülések szerint várhatóan újra a Magyar Szalon című műsort szerkeszti majd.

Korábban:

Se pénz, se néző - mélyrepülés az MTV-nél

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről