Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A pincérek modora miatt is perlik a Centrált

Vágólapra másolva!
Egy mozgássérült fiatalember pert indított a Centrál kávéház ellen, mert szerinte a helyiség nem felel meg a mozgássérültek segítésére vonatkozó törvényi követelményeknek. Nagy Bendegúz emellett azt is állítja, hogy a pincérek megalázóan bántak vele, és a barátnőjének azt súgták a fülébe, hogy jobb lenne, ha legközelebb máshová mennének.
Vágólapra másolva!

Centrál kávézó és étterem
Fotó: [origo]

Nagy Bendegúz a csütörtöki tárgyaláson elmondta, hogy kerekesszékes mozgássérültként az első akadállyal a bejárat előtt találkozott a Centrálnál, ugyanis a kávézó ajtaja előtt egy 20-25 centiméter magas lépcső található, és ezen nem tudott keresztülmenni. Percekig várakozott a bejáratnál, majd kifelé jövő turistákat kért meg, hogy szóljanak bent valamelyik pincérnek, hogy segítsenek neki. A pincérek nem voltak barátságosak, segítőkészek, "pedig egy ilyen előkelő helytől ez elvárható lenne" - mondta a bíróságon.

A Centrál mosdója felé vezető lépcsők
Fotó: [origo]

Második alkalommal barátnőjével tett még egy kísérletet a Centrálban, ekkor vacsorázni szerettek volna, ehhez viszont fel kellett volna jutniuk a galériára. A pincér azt mondta nekik, hogy oda csak lépcsők vezetnek fel, ha enni akarnak, menjenek máshová. A fiatalember rákérdezett, hogy nem használhatnák-e a személyzeti liftet, és végül ennek segítségével mentek fel a galériára. Ekkor állítása szerint ismét megsértette a Centrál személyzete. Az egyik pincér azt mondta az élettársának, hogy nem viselkedhetne ilyen követelőzően a barátja, jobb lenne, ha legközelebb nem jönnének ide, sőt "bunkónak" nevezte őt - állítja a fiatalember. Nagy Bendegúz a csütörtöki tárgyaláson elmondta, hogy az elmúlt kilenc évben - mióta kerekes székes - ilyen bántás még nem érte, hónapokig kihatott rá ez a sértés.

A Centrál kávéház jogi képviselője arra hivatkozott a tárgyaláson, hogy a törvényben előírtak szerint 2005-ig fokozatosan kell végrehajtani a középületek akadálymentesítését. Emellett vitatta azt is, hogy egy kávézó középületnek számít. Garai Géza ügyvéd azt is elmondta, hogy a Centrál Kft. nem tulajdonosa az épületnek, hanem csak bérlője és egyben a kávéház üzemeltetője.

A bíró döntése értelmében az ügyet két részre bontják: az egyik a kávéház megközelíthetősége, használhatósága a mozgássérültek számára, másik pedig a pincérek magatartása. Az utóbbi kérdésben a következő tárgyaláson meghallgatják azokat a tanúkat, akik Nagy Bendegúzzal voltak a Centrál kávéházban. A kávéház jogi képviselője pedig nyolc napot kért, hogy bizonyítási indítványt nyújtson be, mivel korábban nem volt szó arról, hogy a pincérek viselkedését sértőnek találta Nagy Bendegúz - mondta az ügyvéd. Sőt, Nagy Bendegúz első írásbeli felszólításában azt írta, hogy a pincérek készségesek voltak- közölte a Centrál ügyvédje.

Az 1973-as születésű Nagy Bendegúz 1992 óta kerekesszékes mozgássérült, ekkor ugyanis sziklamászás közben baleset érte, és eltört a gerince. Még 1992-ben felvették az egyetemre, a baleset miatt több évet ki kellett hagynia, jelenleg is építészhallgató egyetemista. Külföldön részt vett egy rehabilitációs mérnöki képzésben, itt tanult az akadálymentesítésről.

[origo]

Korábban:

Mozgássérült perli a Centrált

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről