<P class="MsoNormal">Fokozottan ellenőrzik a postai küldeményeket

Vágólapra másolva!
A postaszolgáltatók megnövelték a csomagokra vonatkozó biztonsági előírásokat. Az intézkedések miatt a gyorspostavállalatoknál van, aki áremelésre kényszerül, de van olyan cég is, ahol már előre felkészültek az ilyen helyzetekre, s ezért az áremelés náluk elkerülhető. A Magyar Posta nem nézhet bele a küldeményekbe, egy esetleges levélbombát az arra utaló jelek alapján szűrnek ki.
Vágólapra másolva!

Az amerikai terrortámadás miatt a TNT expressz-szállító vállalat megnövelte a biztonsági előírásait, ami miatt az ügyfeleknek valószínű, hogy kell áremelésre számítaniuk, de hogy ez mekkora mértékű lesz, azt még nem lehet megmondani - nyilatkozta a TNT Express World Wide Kft. vezérigazgatója, ifj. Járosi Márton. Erről ugyanis csak akkor lehet biztosat mondani - a döntés az elkövetkező hetekben várható -, ha már az esetleges áremelés mértékéről a TNT vállalatcsoport vezetősége ténylegesen döntött.

A cég a fokozott biztonsági intézkedések keretében például nem engedi a csomagok előzetes lezárását azoknak, akik először adnak fel az Egyesült Államokba küldeményt. Ezt ugyanis az új ügyfelek csak azután tehetik meg, miután a futár ellenőrizte a csomag tartalmát - mondta ifj. Járosi Márton. Ezenkívül a fokozott biztonsági előírásokhoz tartozik még a teljes röntgenvizsgálat is, ami viszont többletköltséggel jár. A vezérigazgató elmondta: egy röntgengép - méretétől függően - jelenleg 13-21 millió forintba kerül, s ebből a cégnek valószínű többet kell majd vásárolnia, mint amennyi most van. Ennek a pluszköltségnek, meg az ehhez való személyzeti képzés költségének a nagy részét igaz, hogy a TNT magára vállalja, de a kiadások nagysága miatt valószínűleg az ügyfelek is számíthatnak díjemelésre. A biztonsági követelmények bevezetése mellett a vezérigazgató elmondta azt is, hogy az amerikai katasztrófa utáni napokban a légtérzárlat miatt nem tudtak küldeményt továbbítani az Egyesült Államokba, de ez nem járt jelentős veszteséggel.

A TNT-vel szemben a DHL nem tervez áremelést. A cég ügyfélkapcsolati igazgatója, Kincses Anita elmondta: a DHL ügyfeleinek nem kell áremelésre számítaniuk, mert a vállalatuk már előzetesen felkészült az ilyen válsághelyzetekre, s ezért automatikusan életbe lépett a már kidolgozott, magasabb biztonsági fokozat. Ez azt jelenti például, hogy a vámosok rögtön a DHL rendelkezésére bocsátottak a cég meglévő eszközparkján felül, további átvilágító berendezéseket, illetve nyomkereső kutyákat. Ezenkívül a ügyfélkapcsolati igazgató elmondta azt is, a DHL-nél sem okozott jelentős bevételkiesést az amerikai légtérzár, az európai postaforgalom pedig ennél a vállalatnál is zavartalan volt. A késve kézbesített küldemények miatt az ügyfelek nem nyújtottak be kártérítési igényt.

A gyorsposta-szolgáltatókkal szemben a Magyar Posta nem néz bele a nemzetközi csomagokba, s ezeket nem röntgenkészülékkel, hanem detektorokkal vizsgálja át - nyilatkozta a Magyar Posta Rt.-től Keszthelyi Vilmos. A biztonsági szakember elmondta azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban történt terrortámadás hatására a posta biztonsági főigazgatósága fokozott biztonsági előírásokról rendelkezett. A rendelkezés keretében a dolgozók fokozott figyelmet fordítanak a nemzetközi küldeményekre. Ez legfőképpen azt jelenti, hogy mind a levélbombagyanús, mind pedig a bombagyanús csomagokat az arra utaló jelek és rendelkezésre álló eszközök segítségével a dolgozók fokozottan ellenőrzik, majd ha kell az illetékes hatóságokat értesítik.