Vágólapra másolva!
Közokirathamisítás alapos gyanúja miatt eddig 64 személy ellen indult eljárás Bács-Kiskun megyében, akik tulajdonosként, közvetítőként, vásárlóként vagy éppen ügyvédként közreműködtek jelentős köztartozásokat felhalmozó veszteséges cégek fiktív eladásában. Eddig mintegy 250 olyan céget derítettek fel a megyei nyomozók, amelyek vezetői így próbáltak megszabadulni adóhátralékuktól vagy fizetési kötelezettségüktől.
Vágólapra másolva!

Nagyobb összegű adó- és más köztartozást felhalmozó cégek felvásárlására szakosodott bűnözői csoportot számolt fel a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Eddig mintegy 250 olyan céget derítettek fel, amelyek tulajdonosai fiktív eladással próbáltak meg kibújni fizetési kötelezettségeik alól. Hortobágyi István, a főkapitányság szóvivője a Magyar Hírlapnak megerősítette: eddig 64 gyanúsítottat vontak eljárás alá közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt, közülük kettőt előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Adataik szerint B. Ernő és több társa 1997 és 2000 közötti időszakban hirdetéseket adtak fel, veszteséges és tartozásokkal terhelt cégek megvásárlására. A jelentkező cégtulajdonosok egy kialkudott összeg befizetéséért válhattak meg a társaságok tulajdonosi jogától és a közterhektől. A közvetítést vállaló hirdetők kisebb összegekért tucatnyi munka nélküli személy vettek rá arra, hogy adják nevüket fiktív vásárlóként az üzlethez. A rendőrség is éppen azt követően indított nyomozást, hogy kiderült, egy vagyontalan, állás nélküli férfit mintegy 30 cég vezetőjeként tartanak nyilván.

A lap úgy értesült, hogy a gyanúsítottak között hat ügyvéd is van, akiknek az üzletek legalizálása mellett az eljárás törvényességében esetlegesen kétkedő ügyfelek megnyugtatása is feladatuk közé tartozott. A Magyar Hírlap úgy tudja, budapesti szálai nincsenek az ügynek, mint ahogy az eddig nevesített gyanúsítottak között sem szerepel sem Kaya Ibrahim, sem Joszip Tot.