Több kerületben feleslegesen fizetik a parkolási díjat

Vágólapra másolva!
Sokan feleslegesen dobnak pénzt a már felállított és működő parkolóórákba, mert a díj bevezetése több kerületben késik. A kerületek nem értesítik az autósokat arról, hogy nem kell fizetniük, sőt figyelmeztető táblákat helyeznek ki, hogy ne felejtkezzenek meg a díjról.
Vágólapra másolva!

Budapest négy kerületében vezetik be ősztől a parkolási díjakat. Ezek az I., II., XI. és a XII. kerület bizonyos részei, hiszen vannak olyan körzetei a kerületnek, ahol már eddig is kellett fizetni. Ezekben a kerületekben már több helyen üzemelnek a parkolóórák, és a kevésbé jól értesült autósok a káosz miatt nem tudják, hogy helyenként feleslegesen fizetnek.

Pócs Attila, a fővárosi önkormányzat programirodájának vezetője az [origo] kérdésére nem tudta pontosan megmondani, hogy mely kerületek mikortól vezetik be a fizetéses rendszert. Van, ahol már szeptembertől indult volna a díjfizetés, de valamilyen ok miatt késik a bevezetése. A fővárosi önkormányzat illetékesének szavai szerint "kupleráj van".

A káoszt fokozza, hogy akár egy kerületen belül is vannak olyan helyek, ahol már régebben bevezették a díjfizetést, és van, ahol ősztől esedékes. Ez utóbbin belül is két lehetőség van: vagy már kell fizetni, vagy csúszik az eredetileg tervezett bevezetés időpontja, és ezért még nem. Persze a gyanútlan autós valószínűleg nem tudja, hogy csúszik a kezdési időpont, talán azért, mert azt sem tudta, mikor lett volna az.

Az említett kerületekben a parkolási díjak bevezetésével kapcsolatosan a Centrum Parkoló Kft. illetékes. A kft.-től nyilatkozó Orosz Katalin elmondta, hogy a négy kerületből egyedül az I. kerület bizonyos részein indult be szeptember 3-ától a díjfizetéses rendszer. Bizonyos részein azonban nem. A többi három kerületben egyáltalán nem indult még el a díjfizetés (már azon a részeken, ahol ősztől indulna, és még nem vezették be korábban).

A csúszástól függetlenül több helyen már telepítették a parkolóórákat és az autósokat figyelmeztető táblákat. Az adott helyszínen nincs feltüntetve sehol (sem táblán, sem a parkolóórán), hogy még nem kell fizetni. Orosz Katalin elmondta, hogy igyekeznek értesíteni az autósokat szórólapokon és a helyi újságok hasábjain. Igaz, ezek főleg a helyben lakókhoz jutnak el, akik viszont mentesülnek a fizetség alól, ha eleget tesznek bizonyos feltételeknek. A távolabbról, másik kerületből (vagy netán vidékről) érkező autós pedig bánhatja, hogy nem elég naprakész parkolásidíj-ügyben.

Orosz Katalin hozzátette, hogy a parkolóórák nem működnek, ha nem kell fizetni. Azaz ha valaki nagyon akar, akkor sem tud beledobni pénzt, ha még nem kell fizetnie. Meglepődve hallotta, hogy az [origo]-t egy panaszos ennek ellenkezőjéről tájékoztatta. Végül is kiderült, hogy próbaüzemben működhetnek olyan órák is, ahol még nem kell fizetni. A gyanútlan autós pedig azzal, hogy fizet, hozzájárul a rendszer kipróbálásához.

[origo]

Korábban:

Olcsóbb a büntetés, mint a parkolási díj