Jogszerűtlenül zárták ki Bánkot, de jogszerűen váltották le

Vágólapra másolva!
Bánk Attilát jogszerűtlenül menesztették a kisgazdapártból, de jogszerűen mentették fel pártfőügyészi tisztségéből - állapítótta meg a bíróság kedden. A Fővárosi Bíróság utóbbi döntése ellen a politikus és képviselője fellebbezéssel él.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete értelmében jogszerűtlen volt Bánk Attila korábbi pártfőügyész, a párt parlamenti frakciója korábbi vezetőjének kizárása az FKGP-ből. Az indoklás szerint Bánknak nem volt ideje felkészülni, mivel a fegyelmi bizottság nem tartotta be a fegyelmi szabályzat által előírt nyolcnapos határidőt. Az ítélet nem jogerős, az FKGP részéről azonban még nem jelezték, hogy fellebbeznének ellene.

Ugyanakkor a bíróság ma úgy döntött, hogy Bánk leváltása pártfőügyészi posztjáról jogszerű volt. Bánk azért kérte a leváltásáról szóló határozat semmissé tételét, mert a pártalkotmánnyal nem összhangban leváltását visszahívásnak nevezték. A bíróság azonban megállapította, hogy a határozatnak a tartalma jogszerű, a rossz elnevezések használata ettől független. A döntés ellen Bánk és képviselője fellebbezéssel él.

A politikust februárban váltották le pártfőügyészi posztjáról, és márciusban zárták ki a kisgazdapártból.

[origo]