Budapesten ülésezik az Interpol

Vágólapra másolva!
Hétfőn Budapesten elkezdődött az Interpol egy hétig tartó közgyűlése a Kongresszusi Központban. A közgyűlés kiemelt témája lesz a terrorizmus elhárítása.
Vágólapra másolva!

Az Interpol közgyűlését első alkalommal rendezik meg Magyarországon. Az egy hétig tartó rendezvényre 140 ország mintegy 650 delegáltja érkezett a magyar fővárosba. Az Interpol 70. közgyűlésének témáit megváltoztatták a szeptember 11-i amerikai események miatt: a gyűlésen kiemelt téma lesz a terrorizmus elhárításának és védekezésének módszerei. A terrorizmus elleni küzdelemben - amennyiben a tagállamok megegyeznek - a világ első nemzetközi határozata születhet meg a konferencián. A további témák között szerepel a szervezett bűnözés elleni harc koordinálása és e küzdelem hatékonyságának fokozása. Ugyancsak külön napirendi pont foglalkozik az illegális emberkereskedelemmel, a drog és fegyvercsempészettel. A szoftverbűnözés is önálló témaként szerepel. Már az első napon, hétfőn, dönt a közgyűlés arról, hogy 179 tagállamként felvételét kérő Jugoszlávia teljes jogú tagjává válhat-e a világszervezetnek. A téma különös érdeklődésre tart számot a Dél-szláv újságírók részéről, ahonnan több mint 35-en delegáltatták magukat a rendezvényre.

A megnyitó ünnepségen az Interpol elnöke, Jesus Espigares Mira mellett jelen lesz Ronald K. Noble, a szervezet főtitkára. Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és az elnökségben helyet foglal Pintér Sándor belügyminiszter. Az Interpol elnöke keményen elítélte az egyesült államokbeli terrortámadásokat, illetve minden terrorcselekményt, és szolidaritását fejezte ki az érintettekkel. Jesus Espirages Mira arról is szólt, hogy az Interpol közgyűlésén a sajnálatos események után még fokozottabban koncentrálnak a terrorizmus elleni harc témájára és döntést is hoznak az ellene való fellépés kérdésében.

A világ legnagyobb rendőri szervezetének közgyűlése miatt forgalomkorlátozások léptek életbe többek között az I. kerületben, a belvárosban és a konferencia helyszíne közelében, a XII. kerületben. A BKV az Alkotás és a Hegyalja út érintett területein közlekedő 139-es, 8-as, 12-es és 112-es jelzésű autóbuszainak megállóit vasárnap áthelyezte.

[origo]