Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ötvenezer nővér fizetését emelné Mikola

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy még az idén ötvenezer nővér fizetését emelik meg. Az emelés évi tíz milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Mikola szerint a kormány október elején fogadja el javaslatát.
Vágólapra másolva!

Mikola István egészségügyi miniszter szerint még az idén mintegy ötvenezer nővér fizetését emelik meg.

A miniszter az Őszi Füredi Orvosnapokon tartott szakmai fórumon elmondta: a havi 8-10 ezer forintos többletjuttatás a három műszakban ágy mellett dolgozó nővéreket, a mentők kivonuló egységeit, valamint a műtős asszisztensek egy részét érintené. Indoklása szerint az emelés azért erre a három nővércsoportra vonatkozik, mert ők végzik feladataikat a legnagyobb leterheltség mellett, s ahhoz képest aránytalanul alacsony juttatásban részesülnek.

Mikola szerint az emelés évi tíz milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

A javaslatot október első hetében tárgyalja majd a kormány, és - a miniszter szerint - várhatóan el is fogadja azt.

A miniszter leszögezte: a jövőben az ilyen, és ehhez hasonló lépésekre az ágazat egészének is nagy szüksége lesz, mert az itt dolgozók 62 százalékának fizetése tavaly a létminimumnak megfelelő összeg volt, s az egészségügy jelenleg is az egyik legrosszabb, a tizenegyedik helyen áll a közalkalmazotti keresetek ragsorában.

"Ez a helyzet nem tűrhető tovább, hiszen jelentős például a nővérek elvándorlása, akikről hallani, hogy Ausztriában, Németországban vállalnak munkát, vagy pályát módosítanak, és a kereskedelemben helyezkednek el" - mondta Mikola.

A miniszter szerint a minimálbér január 1-jétől való 50 ezer forintra tervezett emelése is hozzájárulhat, hogy az egészségügy működése stabilabbá váljon.

Mikola bejelentésére az MSZP reagált. A szocialisták szerint "megnyugtató, hogy a szakminiszter elfogadta a szocialista párt korábbi kezdeményezését a nővérek bérének rendezésére". Az MSZP szerint Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt vállalta: a következő kormány a ciklus elején azonnali 50 százalékos béremelést ad az ápolóknak. Ezen kívül három, vagy négy évente minden ápoló egy évi bérének megfelelő hűségjutalmat kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről