A Gazdasági Versenyhivatal döntését vizsgálja a bíróság

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bírósághoz fordult Horváth László fideszes parlamenti képviselő a Gazdasági Versenyhivatal határozata miatt a bélapátfalvai cementgyár ügyében.
Vágólapra másolva!

Horváth László fideszes parlamenti képviselő megtámadta a bíróságon a Gazdasági Versenyhivatal határozatát a bélapátfalvai cementgyárral kapcsolatban. Erről a politikus a Gazdasági Versenyhivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt pénteken Budapesten. Horváth László kezdeményezésére már több vizsgálat is indult a magyarországi cementiparral kapcsolatban. Az első vizsgálat eredményét azonban szakmailag nem tudta elfogadni, ezért fordul a bírósághoz.

A téjékoztatón elmondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa idén júniusban olyan döntést hozott a bélapátfalvai cementgyárra, a Bécem Rt.-re vonatkozóan, amely kimondta, hogy nem történt törvénysértés, amikor a céget tulajdonló társaságok nem kértek engedélyt a közös irányításra. A döntést követően a versenytanács elnöke a határozat visszavonását kérte, mert az perdöntő jelentőséget tulajdonított egy törvényellenes alapszabályi rendelkezésnek, de a határozatot mégsem vonták vissza. A versenytanács augusztusi döntésében megállapította, hogy a részvényesek és azok magyarországi leányvállalata elmulasztottak engedélyt kérni a Gazdasági Versenyhivataltól a közös irányításra, amiért 12 millió forint bírságot szabott ki, ugyanakkor kimondta, hogy az erre vonatkozó engedélyt, ha kérik, minden bizonnyal meg fogják kapni. A politikus feltételezése szerint a versenytanács azért nem vonta vissza a jogsértő határozatot, mert a versenyhivatal elnöke - mint munkáltató - nyomást gyakorolt rájuk, és arra kérte őket, "összhivatali érdekből ejtsék az ügyet".

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke visszautasítja Horváth László állítását. Ebben az ügyben - ugyanúgy mint valamennyi más döntés meghozatalakor is -, a versenytanács tagjai a törvényben biztosított függetlenségük körében, a hivatal elnökének az ügy eldöntésére vonatkozó bármiféle presszionálásától mentesen jártak el - mondta az elnök.