Két vesztett per miatt 1 750 000 forint kártérítést fizet Pallag

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyva két korábbi ítéletet kötelezte Pallag Lászlót, hogy 500 ezer forintot fizessen Szabó Ivánnak és 1 millió 250 ezer forintot Pintér Sándornak.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta azt az ítéletet, mely Pallag Lászlót, Pintér Sándor belügyminiszter részére 1 millió 250 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezi - értesült a HavariaPress.

A korábbi ítélet szerint Pallag László az olajbizottság elnökeként június 9-én tartott parlamenti sajtótájékoztatóján valótlanul híresztelte, hogy Pintér Sándor 1992 és 1996 között országos rendőrfőkapitányként tudta, mi történik Bács-Kiskun megyében, többször megjelent az alvilág rendezvényein és onnan hol 20, hol 50 millió forinttal távozott. A honatya a Nógrádi Zsolt "koronatanú" által előző nap a bizottság előtt elmondottakra alapozta nagy nyilvánosság előtt tett kijelentéseit.

A bíróság indoklásában megállapította, hogy a felperes jó hírnevét súlyosan sértették az elhangzottak. Pallag azért sem mentesülhet a felelősség alól, mert eljárásával megsértette a bizottság ügyrendjét. Pallagnak a kártérítés kifizetése mellett, egy nyilvános sajtótájékoztatón kell a belügyminisztertől bocsánatot kérnie.

A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta azt a jogerős ítéletet, amelyben 500 ezer forint megfizetésére kötelezte Pallag Lászlót -értesült a HavariaPress. A bíróság indoklásában megállapította, hogy Pallag, Szabó Iván személyére vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt híresztelt. A testület szerint híresztelés az is, ha valaki híven közli más állítását.

Korábban Pallag László egy sajtótájékoztató keretében azt mondta, hogy Szabó Iván pénzügyminiszterként biztosította az olajszőkítés lehetőségét. Ez a bíróság szerint sértő és valótlan tény. A Legfelsőbb Bíróság indoklása szerint a polgárjogi felelősség alól akkor sem mentesülhet Pallag, ha ezt, mint országgyűlési képviselő híresztelte.

A Békéscsabai Városi Bíróság hozta október 30-án azt az ítéletet, mely szerint Pallag László megsértette Szabó Iván személyiségi jogait és valótlanul állította 2000. június 9-ei sajtótájékoztatóján, hogy a volt pénzügyminiszter pénzügyi fedezet biztosított olajügyletekhez. Pallag Lászlónak 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a volt pénzügyminiszternek, emellett 15 napon belül sajtótájékoztatón kell közzétennie az ítéletet és annak indoklását.

Pallag László 2000. június 9-én, Nógrádi Zsolt az olajbizottság zárt ülésén tett tanúvallomására hivatkozva, több ismert politikust, így Lezsák Sándort, Pintér Sándort és Szabó Ivánt kapcsolatba hozott az olajügyekkel. Pallag többek között azt nyilatkozta, hogy Szabó Iván pénzügyminiszterként fedezetet biztosított az olajszőkítésekhez.

Korábban:

Félmillió forint kártérítést köteles fizetni Pallag László Szabó Ivánnak

Pallag felülvizsgáltatná a Pintér-ügy ítéletét