Az orvosok vacillálnak, feljelentsék-e a drogosokat

Vágólapra másolva!
A Magyar Orvosi Kamara jogászok segítségét kéri, hogy eldöntsék, van-e bejelentési kötelezettsége az orvosoknak a hatóságok felé, ha kábítószeres betegek fordulnak hozzájuk. A Társaság a Szabadságjogokért képviselői viszont, akik a múlt héten nyílt levéllel keresték meg ezügyben a Kamarát, nem értik miért van szükség a vizsgálatokra. A törvény értelmében bejelentési kötelezettsége nincs senkinek ilyen jellegű bűncselekmény észleléséről. Ellenkezőleg, az orvosok maguk követnek el bűncselekményt, amennyiben továbbítják a rendőrségnek kábítószeres betegeik adatait.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), mert véleményük szerint az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy orvosok jelentik fel kábítószeres betegeiket, attól való félelmükben, hogy ellenkező esetben felelősségre vonnák őket. Az eljárás a TASZ szerint törvény- és alkotmányellenes.

A Magyar Orvosi Kamara egyelőre nem kíván hivatalosan reagálni a levélre, mert véleményük szerint a jelenleg hatályos törvényt többféleképpen lehet értelmezni. Dr. Poczkodi Sándor, a MOK Etikai Bizottságának és az Országos Orvosetikai és Fegyelmi Bizottság elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a kamara jogászaitól kértek állásfoglalást a törvény értelmezéséről, de elképzelhető, hogy a Legfelsőbb Bíróság Büntető-kollégiumát is fel fogják kérni hivatalos jogi állásfoglalás kiadására. A törvény gyakorlati alkalmazásában az okoz gondot - mondta az elnök - hogy "a drogfogyasztás bűncselekménynek számít, amit állampolgárként jelenteni kellene a hatóságnak, ugyanezt orvosként esetleg nem; vagyis eltérőnek tűnnek a kötelezettségek". Hozzátette, hogy a probléma régi, fontos volna a megoldása, ráadásul nagyon gyorsan, hiszen kábítószeresek naponta érkeznek különböző kórházakba.

"Magyarországon nincs általános bejelentési kötelezettsége az állampolgároknak abban az esetben, ha bűncselekmény elkövetéséről szereznek tudomást, leszámítva néhány speciális esetet, mint a kémkedés, államellenes bűncselekmény" - állítja jogászok véleményére és a magyar jogra hivatkozva Dénes Balázs, a TASZ jogásza. A Poczkodi által felvetett kérdés tisztázására tehát nincs szükség, csupán el kell olvasni a törvénykönyvet. "Abból az is kiderül, hogy törvénysértést az követ el, aki orvosként továbbítja a rendőrségnek kábítószeres betege adatait, megsértve így mind a büntető törvénykönyv, mind az egészségügyi törvény rendelkezéseit" - mondta Dénes Balázs és hozzátette - "nyugtalanító, ha az Országos Orvosetikai és Fegyelmi Bizottság elnöke ennyire nem ismeri a jogszabályokat".

A nyílt levelet a TASZ elküldte az Egészségügyi Minisztériumnak is, ahonnan pozitív válasz érkezett, és támogatásukról biztosították a TASZ-t a probléma minél előbbi rendezésére.

[origo]

Korábban:
Az orvosok jogtalanul jelentik fel a drogosokat