Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Számítógépeket foglaltak le a Coca-Colánál

Vágólapra másolva!
Bejelentés nyomán szoftverellenőrzést tartottak a Coca-Cola szigetszentmiklósi üzemében. Több számítógépet helyben hagyás mellett lefoglaltak, a cég ellenőrzése szakértők bevonásával folytatódik
Vágólapra másolva!

Számítógépeket foglaltak le a Coca-Cola szigetszentmiklósi palackozó üzemében. Az MTI éresülése szerint száznál is több gépet foglalt le a dunaharaszti központi telepen, szoftverek illegális felhasználásának gyanújával.

A szoftverrendőrség bejelentés nyomán folytatott rajtaütésszerű ellenőrzést a telepen - értesült a Népszabadság. A bejelentő szerint a cég anélkül használt Microsoft szofvereket, hogy érvényes szerződése lett volna azok forgalmazójával.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el, melynek keretében hétfőn szakértők bevonásával megkezdték a cég ellenőrzését. A lefoglalt számítógépeket a helyszínen hagyták. Az akcióról nyilatkozó ezredes szerint a vizsgálat mintegy 300 számítógépet érint.

A Coca-Cola közkapcsolati és kommunikációs osztályvezetője a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy a cég központjának több országra kiterjedő licencszerződése van az általa használt programok jogtulajdonosaival, ezért a Coca-Cola áll a vizsgálat elé.

A cég maximálisan együttműködik a rendőrséggel, hiszen az ő érdekük is, hogy tisztázódjon, jogszerűen használják-e a szoftvereket. Jelenleg a helyszínen folyik a vizsgálat.

Az illegális szoftverprogramok többsége - a vizsgálat eddigi megállapítása szerint - víruskereső programok, angol-magyar szótár, különféle rendszerprogramok, Windows-programok - amelyek után feltehetőleg nem fizettek jogdíjat a felhasználók. Ezért a nyomozás szerzői jogok megsértése vétségében indult.

Ha a vád bebizonyosodik, akkor a bíróság mérlegelheti a társadalmi veszélyeztetés mértékét, s pénzbírsággal vagy akár két év börtönnel is sújthatja a tetteseket. A rendőrség most áttekinti a BSA (Ügyviteli Szoftverek Gyártóinak Egyesülete) névjegyzékét, amiből esetleg támpontot kaphatnak annak kiderítésére, hogy kik telepíthették a gépekre a programokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről