<P class="MsoNormal">Októberig kell leadni a bírák vagyonbevallását

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az igazságszolgáltatás területén mintegy 14 ezer bíró, bírósági dolgozó, illetve családtagjai vonatkozásában kell leadni október végéig a vagyonnyilatkozatokat. Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának vezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján - beszámolva az OIT előző napi üléséről - kijelentette: a korrupció elleni harc nagyon lényeges eszközét alkotta meg az Országgyűlés a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség törvénybe foglalásával. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség érinti az ország több mint 2600 bíráját, a bírósági dolgozók közül 800-1000 főt és a családtagokat.

A vagyonnyilatkozatok kezelésére háromtagú szervezet alakul a hivatalban. A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos feladatok összesen 7,8 millió forintot igényelnek; ebből 1,4 milliót bérköltségre, 1,6 milliót nyilatkozati blankettákra, 4,8 milliót pedig egy elektronikus védelemmel ellátott helyiség berendezésére fordítanak. A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos ellenőrzési eljárások lefolytatására az OIT hat bíró tagját jelölték ki. A jogszabály szerint az arra illetékesek háromévente rendszeresen ellenőrzik majd a nyilatkozatokat, de állampolgári bejelentésre soron kívül is vizsgálódhatnak.

Zanathy közölte: az Állami Számvevőszék jeles bizonyítványt állított ki a bíróságok gazdálkodásáról. Az OIT fennállása óta eltelt négy évben a számvevőszék nem talált hibát az igazságszolgáltatás pénzügyi tevékenységében. A költségvetés bírósági fejezetének rendszeres ellenőrzése mellett az ÁSZ külön vizsgálta a központi költségvetési szervek belső kontrollmechanizmusait. Ezen a területen a bíróságok a titkosszolgálatok mögött a második helyre kerültek. Az igazságszolgáltatás gazdálkodásának belső ellenőrzésében az ÁSZ szerint egyedül az informatikai környezet szabályozottságával kapcsolatban vetődik fel magasabb kockázat.

Az OIT 13 megyei bírósági elnöki posztra ír ki pályázatokat. A beadási határidő november 30. A jelenlegi vezetők mandátuma 2002. február 28-án jár le.