Vágólapra másolva!
A tervezettnél háromszor nagyobb, harmincnégymilliárd forint lesz az idén várhatóan az egészségbiztosítási alap deficitje. A hiányt előreláthatólag a zárszámadási törvényben rendezik - derült ki tegnap az Egészségügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának tájékoztatása szerint az EA hiánya a gyógyszerár-támogatási, a rokkantnyugdíj-, a táppénz-, valamint a gyermekgondozási díjkeret túllépéséből fakad. Oberfrank Ferenc nem beszélt arról, hogyan kezelik a deficitet, a zárszámadási törvény tervezetéből azonban nyilvánvaló, hogy az egészségbiztosító költségvetésében keletkezett lyukat a központi költségvetés többletbevételeiből kívánják betömni. A törvénytervezet szerint ugyanis 35 milliárd forinttal toldják meg a gyógyszer-, 10,5 milliárddal a rokkantnyugdíj-, 1,5 milliárddal pedig a gyógyászati segédeszköz-kasszát.

A tárca széles körű vizsgálatot indított, miután egy osztrák újságíró könyvet írt állítólagos illegális magyarországi gyógyszerkísérletekről. A vizsgálat főként a könyvben is szereplő fővárosi Nyírő Gyula Kórházat érinti, ahol eddig semmilyen törvénytelenségre utaló jelet nem tapasztaltak - közölte Mikola István miniszter, hozzátéve: Magyarországon jogszabályok vonatkoznak a gyógyszerkísérletekre, és azok rendben is zajlanak.

A miniszter arról is szólt, hogy továbbra is igényt tartanak a központi költségvetésből az egészségügyi intézmények elhasználódott gépeinek cseréjéhez szükséges forrásra. A tárca a három műszakban, betegágy mellett dolgozó ápolók műszakpótlékát is emelni kívánja, ám csak akkor lépnek ezen a területen, ha jelentős összeghez jutnak - mondta.