Feléli ingatlanvagyona jelentős részét a VI. kerület

Vágólapra másolva!
Ingatlaneladásból fedezi kiadásai közel egyharmadát a terézvárosi önkormányzat. Ennek ellenére nincs csődközelben a kerület - Farkas György polgármester szerint.
Vágólapra másolva!

Farkas György (Fidesz), Terézváros polgármestere szerint nincs csődközelben a VI. kerület. A helyi MSZP kedden állította, hogy csődközelbe került a terézvárosi önkormányzat. Szerintük ugyanis Terézváros vezetése előre elköltötte hiteleit, ezért könnyen fizetésképtelenné válhat a kerület.

A Terézváros első félévi költségvetést véleményező könyvvizsgáló megállapítása szerint a milliárdos hiánnyal küzdő kerület adósság-spirálba került. A gondokat jelzi a szocialsiták szerint, hogy az idei évre tervezett 1,7 milliárd forintos hitel többségét már felvette a kerület.

A bevételek elmaradása miatt olyan kritikus helyzet alakult ki, hogy a szocialisták szerint idén gyakorlatilag elmaradtak a lakóház-felújítások, nem fizeti a kerület a társasházak ráeső közös költségét, akadozik a segélyek kifizetése, s nincs garancia arra sem, hogy a köztisztviselők, a közalkalmazottak a jövő hónapban is fizetést kapnak.

A szocialisták úgy vélik, hogy a kialakult helyzetért felelősség terheli Illés Zoltánt, Terézváros országgyűlési képviselőjét és Farkas György polgármestert is. Farkas György polgármester és a helyi polgári koalíció azonban megalapozatlan vádaskodásnak tartja a szocialisták állításait.

Azt azonban a terézvárosi önkormányzat vezetése is elismerte, hogy a kerületnek nagyobbak a kiadásai, mint a bevételei. A működési bevétel ugyanis csak a kiadások 70 százalékát fedezi. Ezért ingatlaneladásokra kényszerül a VI. kerület a hiányzó pénz pótlására.

Az önkormányzat ettől függetlenül elvégzi feladatait, eleget tesz fizetési kötelezettségeinek és a kerület lakóházainak felújítását is támogatják - állítja közleményében a Terézvárosi Polgári Koalíció.

Az önkormányzat fideszes vezetése szerint nem igaz a helyi szocialisták állítása, miszerint csődközeli helyzet alakult ki a kerületben. Ráadásul úgy vélik, a VI. kerületi MSZP az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról készült könyvvizsgálói jelentés megállapításait félrevezetően, rosszindulatúan értelmezte és használta fel saját céljaikra.

[origo]

Korábban:

Csődközelben a VI. kerület