Megkárosított gyerekek kálváriája

Vágólapra másolva!
A debreceni bíróság október 2-án tárgyalja legközelebb annak a 47 fiatalnak az ügyét, akiket a területi gyámügy vezetője, Tarjányi Eszter károsított meg. A fiatalok ügyvédei benyújtották a tanúmeghallgatási kérelmeket, és remélik, hogy még ebben az évben megszületik a végleges döntés.
Vágólapra másolva!

Újabb bizonyítási indítványokat és tanúmeghallgatási kérelmeket helyezett el a debreceni bíróságon Szilágyiné Czakó Marianna, a Tarjányi Eszter gyámügyi vezető által károsított gyerekek ügyvédje.

A Népszava információi szerint ugyanakkor a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TGYSZ) továbbra sem vitte be azt a két vizsgálati anyagot, amelyekből kiderülhet, hogy hányan voltak bűntársai Tarjányi Eszternek, az egykori gyermekvédő intézet igazgatóhelyettesének. A bíróságnak hivatalból kötelessége kérnie a két anyagot, és pénzbírságot róhat ki, amennyiben a TGYSZ nem tesz eleget a felszólításnak.

Amint arról már a lap beszámolt, Tarjányi Eszter 59 állami gondozottnak harmincmillió forinttal tartozik, miután az aszszony meggyőzte a gyerekeket, hogy bemutatóra szóló takarékkönyvbe helyezzék életkezdési pénzüket, a kisebb összegeket pedig adják át neki megőrzésre. Miután kiderült, hogy a pénzt Tarjányi saját céljaira használta fel, bűnvádi eljárást indítottak ellene. Az asszony ugyan bevallotta, hogy a fiataloktól valóban elvette a pénzt vagy a bemutatóra szóló kötvényt, ennél tovább azonban nem jutottak, mert Tarjányi Eszter idén januárban elhunyt. Ekkor, gyanúsított nem lévén, megszűnt a bűnvádi eljárás is.

Ezek után a fiatalok ügyvédet fogadtak, és polgári eljárást indítottak egyrészt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat mint fenntartó, másrészt a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat ellen.

A fiatalokat pillanatnyilag három ügyvéd képviseli. Rab Ferenc reméli, hogy még az idén jogerős ítélet születik. A következő tárgyalást október 2-ára tűzték ki, amikor remélhetően megjelennek a tanúk, akiknek kihallgatása előbbre viheti az ügyet.