A kisgazdák szerint dicsőség lobbizni

Vágólapra másolva!
A Népszabadság birtokába jutott levelek tanúsága szerint a képviselők, elsősorban a kisgazdák, rendszeresen hivatali levélpapíron lobbiznak, és időnként fenyegető leveleket írnak köztisztviselőknek. Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában bűncselekménynek nyilvánította, ha valaki pozícióját felhasználva befolyásolni próbál döntéshozókat. Az [origo] által megkérdezett érintettek szerint a lobbizás nem bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság azt állítja: számos olyan levél van a birtokában, mely szerint a képviselők fejléces papíron lobbiznak választókerületük vállalkozói vagy általuk fontosnak tartott iparág érdekében. Többen írtak például levelet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által vizsgált, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tulajdonában álló Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) ügyvezető igazgatójának. Amikor azonban támogatottjuk nem nyert, feljelentették a kht-t az FVM-nél - írja a Népszabadság.

A levelek tanúsága szerint például Gyimóthy Géza, az Országgyűlés kisgazda alelnöke írt fejléces papíron az AMC vezetőjének, és arra kérte, támogassa szülővárosának, Tatának háromnapos Víz, Zene, Virág Fesztiválját.

Napirend előtt

A lobbizók között sorolja fel a lap Pancza István csongrád megyei kisgazda elnököt, Fenyvesi Mátét (FKGP), Horváth Bélát (FKGP), Boda Ilona környezetvédelmi politikai államtitkárt (FKGP), Molnár Róbert független képviselőt, volt kisgazdát, Czira Szabolcsot (FKGP) és a kisgazda frakcióból nemrég kilépett Várhelyi Andrást.

Lobbitörvény jelenleg nincs Magyarországon, ezt a kérdést kizárólag a büntető törvénykönyv érinti. Eszerint "aki arra való hivatkozással, hogy hivatalos személyt befolyásol, maga vagy más részére előnyt kér vagy elfogad, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Gyimóthy Géza jelenleg külföldön van, nem elérhető. Boros Imre kormányülésen van, sajtószóvivője, Németh Zsolt azonban azt mondta az [origo]-nak: "lobbizni mindenki lobbizhat". "Mindennap kapunk százasával ilyen leveleket, ami nem illik a mi profilunkba, azt továbbítjuk, ez esetben is így történhetett. Nincs ezzel semmi baj" - állítja Németh.

Pancza István a Népszabadság által hivatkozott levélre konkrétan nem emlékszik, de azt elismerte, hogy rendszeresen lobbizik. "A képviselő kötelessége, hogy továbbítsa a választópolgárok megkeresését az illetékesnek. Lobbizunk, hogyne lobbiznánk minisztériumok, állami hivatalok felé, ez a kötelességünk. Aki ezt firtatja, az nem ismeri a képviselői munkát. De ez nem azt jelenti, hogy az illető cég automatikusan meg is kapja a kért támogatást. Akkor lenne szó befolyásolásról, ha kérnénk vagy ajánlanánk ezért cserébe valamit. A bíróság felé sem fordulhatunk például, az egy más kategória" - mondta Pancza az [origo]-nak.

Horváth Béla szerint a Népszabadságban felsoroltak nem bűncselekményről tanúskodnak, hanem ez egy "dicsőségtábla". "Azok szégyeljék magukat, akik soha sehová nem írtak képviselőként támogató levelet" - mondta az [origo]-nak. "Minden képviselő helyi fesztivál, fontos célok érdekében járt közbe, ez dicsőség" - tette hozzá.

Várhelyi András

Csapody Miklós (MDF) nem ítéli el a lobbitevékenységet, szerinte a politikusok egyéni etikai-erkölcsi érzékének kell működnie a korlátok felismerésében, illetve a pártok stílusától is sokminden függ. "Amit igazán korlátozni lehet, az a parlamenti életnek egy elenyésző hányada" - állítja a politikus. Tapasztalatai szerint elsősorban a költségvetési törvény tárgyalásának idején keresik meg gyakrabban a pártokat, minisztériumokat egyes települések, és támogatást kérnek. Egyes személyek, cégek szintén szoktak támogatást kérni egy-egy képviselőtől. "Én is lobbiztam már mások érdekében, hol sikeresen, hol sikertelenül" - mondta a politikus az [origo]-nak. Hozzátette: a támogató levelek mellé azt is hozzáfűzi, ha a kértnél kevesebb összeget tart megítélendőnek, és erről a céget is értesíti. "A kisgazda szindróma, a stiklizgetés, az egy más ügy" - tette hozzá Csapody. "Sokan a képviselői munkát félreértve, anyagi előnyszerzés céljából vissza nem térítendő támogatásokat kérnek."

Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője közölte: nem tud példát mondani arra, hogy cégek megkeresték volna, "intézzen el ezt-azt".

Eörsi Mátyás (SZDSZ) szintén azt mondta, hogy ő még soha nem írt támogató levelet. "Az rendjén való, hogy egyéni képviselők dolgoznak a választókörzetük érdekében, de ennek van egy kulturált formája. Minisztérium figyelmébe lehet ajánlani egy-egy körzet problémáját, de az, hogy valaki közvetlenül egy minisztériumi apparátushoz forduljon, és azt mondja, hogy élvezi a miniszter támogatását is az ügyben, ez szerintem már törvénybe ütközik" - mondta az [origo]-nak Eörsi.

A Népszabadság információi szerint a Kinizsi 2000 Rt. az Országos Fogathajtó Minősítő Verseny fábiánsebestyéni fordulójának támogatásásra nyújtott be pályázatot. A pályázat szövegét a cég fejléces papírjára írták, és azt az elnök, Farkas Sándor írta alá. Farkas azonban azt is feltüntette, hogy ő az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Korábban már a Fidesz is belekeveredett lobbi-botrányba. 1999-ben a Miniszterelnöki Hivatal három államtitkára és 31 kormánypárti képviselő írt egy levelet, amelyben a magyar képviselők azt kérték amerikai kollégáiktól, hogy Steven Jones-t, a vadászrepülőgép tenderben érdekelt Lockheed Martin budapesti képviselőjét nevezzék ki nagykövetnek. A diplomáciai életben szokatlan, és az akkori nagykövettel szemben udvariatlan gesztus nagy botrányt kavart. Kiderült ugyanis, hogy az aláírásgyűjtést szervező Selmeczi Gabriella élettársa Steven Jones beosztottjaként dolgozott, és a képviselők magukat szenátornak nevezve írták alá a levelet, habár ilyen méltóság Magyarországon nincs. Az ügyet a Fideszben Surján László vizsgálta ki, aki megállapította, hogy a levelet végül nem küldték el, így nem okoztak galibát az Orbán Viktor szerint "bugyutaságot" elkövető fideszesek. A levél Surján szerint azért nem mehetett el hivatalosan, mert nem volt iktatószáma, bár egy példánya feltűnt az Egyesült Államokban. Az ügy végül Selmeczi Gabriella és Balsay István államtitkári székébe került.

A lobbitörvény tervezete már elkészült, lehet, hogy már az idén a parlament elé kerülhet. Ez sem fogja azonban tiltani, hogy politikusok különböző támogató leveleket írjanak.

Kapcsándi Dóra