Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

<P class="MsoNormal">Kisgazdákkal is tárgyal a Fidesz a választási együttműködésről

Vágólapra másolva!
Több mint tíz kisgazda országgyűlési képviselővel tárgyal a Fidesz a választási együttműködésről - értesült a Népszava.
Vágólapra másolva!

Több mint tíz kisgazda országgyűlési képviselővel tárgyal a Fidesz a választási együttműködésről - értesült a Népszava. A legnagyobb kormánypárt és az MDF közös jelöltként, egyéni körzetben indítana több, nyilvánosan keveset szereplő politikust, de olyan Torgyán-ellenes kisgazdákkal is tárgyalnak, akiket a kisgazdabotrányok nem érintettek (elsősorban az MKDSZ mintájára létrejött Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének tagjairól van szó).

Végleges névsor azonban nincs, az erről szóló hírek ellentmondásosak (egy részüket a jelöltségre vágyó, esélytelen politikusok terjesztik). A 13, egyéni körzetből a parlamentbe jutott kisgazda képviselő közül információk szerint legfeljebb 4-5 politikus számíthat közös kormánypárti támogatásra. A Fidesz több, listáról mandátumot - és azóta nagyobb ismertséget - szerzett, de nem korrumpálódott képviselővel is tárgyal. Közülük elsősorban Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter esélyes. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Boros Imre PHARE-miniszter a Fidesz-MDF-megállapodás alapján Zalaszentgróton indul, a fórum támogatásával.

Turi-Kovács Béla ugyanakkor cáfolta, hogy tárgyalnának a Fidesszel. Elmondta viszont: előbb-utóbb erre sort kell keríteni, ha a kisgazdaegység megvalósítása sikertelen lesz. A lehetséges közös jelöltekkel kapcsolatban a miniszter megjegyezte: "mindenképpen szükség van arra, hogy az alakuló uniós együttműködésben a kisgazdapárti képviselők (sic!) is részt vegyenek. De hogy miként, az a jövő zenéje".

Beolvad a Reform Kisgazdapártba a Nagy Ferenc József egykori agrárminiszter vezette 1930-2000 Kisgazdapárt - mondta az MTI-nek Liebmann Katalin, a Reform Kisgazdapárt elnöke. Szerinte ezzel a Reform Kisgazdapárt az ország minden választókerületében indíthat jelöltet 2002-ben. Eddig összesen négy kisgazdairányzat (Liebmann pártján kívül Lányi Zsolt reformszárnya, a Cseh Sándor vezette Kisgazda Szövetség és a Torgyán József irányítása alatt álló FKGP) jelezte, hogy az összes választókörzetben állít jelölteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről