Csődközelben a VI. kerület

Vágólapra másolva!
A VI. kerületi önkormányzat teljesen eladósodott, milliárdos hiánnyal küszködik - a helyi MSZP szerint. A szocialisták állításaikat a Terézváros első félévi költségvetést véleményező könyvvizsgáló megállapításaira alapozták.
Vágólapra másolva!

Kékesi Tibor szocialista frakcióvezető és Fürst György frakcióvezető-helyettes állította, hogy az első félévi költségvetést véleményező könyvvizsgáló megállapítása szerint a milliárdos hiánnyal küzdő kerület adósság-spirálba került. A gondokat jelzi szerintük, hogy az idei évre tervezett 1,7 milliárd forintos hitel többségét már felvették.

A bevételek elmaradása miatt olyan kritikus helyzet alakult ki, hogy idén gyakorlatilag elmaradtak a lakóház-felújítások, nem fizeti a kerület a társasházak ráeső közös költségét, akadozik a segélyek kifizetése, s nincs garancia arra sem, hogy a köztisztviselők, a közalkalmazottak a jövő hónapban is fizetést kapnak.

Elmaradnak ugyanis az önkormányzat bevételei az előzetes számításoktól. A működési célú bevétel mindössze 37 százaléka, a telekadó 18 százaléka, az iparűzési adó 40 százaléka teljesült az év első felében, nem folyt be viszont egyetlen fillér sem a 92 millió forintra tervezett parkolási díjból.

A szocialisták úgy vélik, hogy a kialakult helyzetért felelősség terheli Illés Zoltánt, Terézváros országgyűlési képviselőjét is, aki "cinkosan hallgat Terézváros szétzüllesztéséről", s a Fidesz helyi elnökeként nem tesz semmit saját csapatának teljesítményét látva.

Az ellenzéki képviselők bejelentették: keresik annak lehetőségét, hogy jogilag felelősségre vonják a polgármestert. Egyúttal javaslatokat dolgoznak ki, amelyekkel megakadályozhatják a kerület csődjét. Válságkezelő intézkedési tervüket várhatóan még e hónapban nyilvánosságra hozzák.

A polgármester egyelőre nem reagált az [origo] megkeresésére, de azt ígérték, még kedden délután válaszolnak a helyi MSZP vádjaira.