Munkanélküliek a seregben - új esélyt kapnak

Vágólapra másolva!
A július vége óta országszerte megtartott katonatoborzó rendezvényeken eddig négyezren jelentkeztek katonai szolgálatra. Ebből kétezer jelentkező felvétele folyamatban van, négyszázan pedig már megkezdték szolgálatukat.
Vágólapra másolva!

A tárca a hét végén a Szentkirályszabadján tartott repülőnapon is várta a katonajelölteket, és november közepéig több helyen, például Ózdon, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán és Kaposváron is toborzóirodát állít fel azok számára, akik úgy gondolják, hogy a jövőjüket a majdan hivatásossá váló hadsereg kötelékében képzelik el.

Csak pénteken délig több mint 500, többségében munkanélküli fiatal jelentkezett szerződéses állományú katonának a Honvédelmi Minisztérium által rendezett gyulafirátóti toborzónapon.

Erdélyi Lajos, a tárca szóvivője a Népszava kérdésére elmondta, hogy az átalakuló honvédségnek évente 3-4000 legénységi állományú katonára van szüksége. A létszám feltöltésére külön szervezeti egységet hoztak létre. A toborzás népszerűsítésére, ami a televízióban sugárzott hirdetésen kívül magában foglalja a helyi rendezvények, a regionális médiumok és különféle reklámanyagok terjesztésének költségét is, évente 200 millió forintot költ a minisztérium.

A fiatalok, akik sok esetben munka- és továbbtanulási lehetőség nélkül nem látnak más kiutat, mint a katonai szolgálatot, jelenleg legfeljebb bruttó 48 ezer forintos fizetésre számíthatnak. Az összeg a jogállási törvény parlamenti elfogadása után bruttó 79 ezer forintra nőhet. Ezen felül a szerződéses katonák részére szállást, ruházatot, étkezési és üdülési lehetőséget biztosít a honvédség.

A minisztérium szóvivője azt is elárulta, hogy a növekvő jövedelem és a kedvezmények mellett szigorodnak az egyoldalú szerződésbontás feltételei. Eszerint az ilyen szerződéses katonák elesnének a leszerelési támogatástól, amely a kétéves illetmény összegét is elérheti, vagy vissza kéne fizetniük az úgynevezett toborzási pénzt.

Erdélyi azt is elmondta, hogy a jelentkezők 20-30 százaléka nő, nekik elsősorban a nem harcos beosztásokat ajánlják: pénzügyi vonalon, lokátorosként vagy például híradósként szeretnének számukra munkát biztosítani.