Vágólapra másolva!
Sanyarú körülmények közt élő barnamedvék számára medve-erdőt hoz létre a Nógrád megyei Rimóc külterületén a budapesti Dávid Éva, aki keramikus hivatását adta fel e nagyragadozók jobb életkörülményeinek megteremtéséért.
Vágólapra másolva!

Holland példa alapján jutott arra az elhatározásra, hogy a leggyakrabban szűk ketrecben tengődő állatok számára tágas erdőben kínál fel természetes életteret. Ursus néven alapítványt hozott létre a mackók természetes élőhelyének kialakítására; a helyszín a terv szerint Rimóc és Hollókő között, az előbbi település külterületén lesz, ahol hét hektár tölgyes bérletbe vételével alakulhat ki az erdei medve-otthon. Kezdeti tapasztalatai kedvezőek - közölte Dávid Éva -, mind az illetékes természetvédelmi szervezetek, mind a területen működő erdőgazdaságok, valamint a Bükki Nemzeti Park és a helyi önkormányzat együttműködésre készen fogadta az elképzelést.

A mackó-barát állatmentő ez idő szerint az engedélyek beszerzésénél tart, majd a költségek előteremtése a feladat. Hozzávetőleges számítás szerint százmillió forintba kerül a medve-erdő teljes kialakítása; a kivitelezést a terület kettős biztonsági kerítésének megépítése drágítja meg, ezen azonban nem lehet takarékoskodni. A környéken mindenki biztos lehet abban, hogy a mackók nem hagyják el otthonukat -mondta az Ursus alapítvány elnöke. Nemcsak a kettős biztonsági kerítés a garancia erre, hanem a medve-otthon tágassága is, hiszen az állatok nem hagyják el azt a helyet, ahol kényelmesen élhetnek. Dávid Éva először a terület felét akarja alkalmassá tenni az állatok fogadására, mint mondja, már három és fél hektáron is jól érzi magát tíz-tizenöt barnamedve. A bővítésre később, az anyagi lehetőségek függvényében kerülhet sor.

Dávid Éva úgy tudja, hogy magántulajdonban jelenleg tíz barnamedve van Magyarországon, s rajtuk kívül vadasparkokban, állatkertekben is sok mackó él méltatlan körülmények közt. A medvék nógrádi erdejébe tehát minden bizonnyal lesz kit költözteni-menekíteni.

Ajánlat:

Hollókő

Rimóc