Homoki pert nyert a stop! ellen

Vágólapra másolva!
Első fokon helyreigazításra kötelezte a bíróság a stop! című internetes újságot, mivel azt sugalmazta, hogy Homoki János honvédelmi minisztériumi államtitkár korrupcióba keveredett a MiG-ek felújítása kapcsán. A lap visszautasítja az ítélet indoklásában foglaltakat, és fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Első fokon pert nyert Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a stop! című internetes újság ellen. A bíróság helyreigazításra kötelezte az elektronikus lapot, mivel - az indoklás szerint - azt sugalmazta, hogy a politikai államtitkár vagyonnyilatkozatában szereplő jelentősebb (50 millió forintos) összeg összefügg a MiG-felújítással kapcsolatos állítólagos korrupcióval. A helyreigazítást a határozat jogerőre emelkedését követően az eredeti cikkel azonos hozzáférési helyen és azonos időtartamban kell közzétenni.

A bíróság ítéletének indoklásában kiemelte, hogy az internetes újság jogi képviselője meg sem kísérelte bizonyítékokkal alátámasztani a kifogásolt szövegrészletet. A bíróság kiemelte, hogy ebben az ügyben nem általában az internetes helyreigazítás problémája vetődött fel, hanem egy internetes újság, azaz időszaki lap cikkét kifogásolták.

Trencsényi Dávid, a stop! főszerkesztője az [origo]-nak elmondta, visszautasítják a határozat indoklásában foglaltakat, és biztos hogy fellebbezéssel élnek a határozat ellen. Azt hogy pontosan milyen alapon adják be a fellebbezést, majd csak az ítélet írásbeli indoklásának kézhez kapása után 15 napon belül döntik el. A főszerkesztő fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ügy végkimenetelétől függetlenül a per kiváló alkalom volt arra, hogy bebizonyosodjék: az internetes újságok immár egyenrangúak a hagyományos nyomtatott sajtóval.

Az államtitkár nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozó bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést a stop! internetes újságot kiadó Telnet Magyarország Rt. ellen.

[origo]

Korábban:

Homoki feljelentette a stop!-ot MiG-ügyben
2001. augusztus 27.

Lezárták a MiG-ügyet
2001. augusztus 28.