Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium törvényi keretek közé kívánja szorítani a köztéri kamerák használatát, és nem bekamerázni akar minden iskolát és munkahelyet. Azt azonban a helyettes államtitkár is kénytelen volt elismerni, hogy a Miniszterelnöki Hivatal bejáratánál is jogellenesen szereltek fel kamerákat.
Vágólapra másolva!

"Az Igazságügyi Minisztériumnak nem ment el az esze" - foglalta össze röviden a tárca véleményét a kamerázással kapcsolatos hírekről Seeringer Imre helyettes államtitkár. Közölte: eszük ágában sincs az iskolákban, munkahelyeken megfigyelő kamerákat felszerelni.

A helyettes államtitkár elmondta: jelenleg mindössze a rendőrségi törvény szabályozza a kamerák kihelyezését, kizárólag bűnmegelőzési szempontból. Minden más célból kitett kamera illegális. Seeringer úgy tudja, az áruházakon, benzinkutakon, bankokon kívül már több szerkesztőségben és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is kamerákkal figyelik az ott-tartózkodókat. A helyettes államtitkár kényszeredetten beismerte: az IM-nek otthont adó Miniszterelnöki Hivatalban is illegális kamerák figyelik a belépőket.

Seeringer szerint a kamerák elszaporodása miatt szükséges az adatvédelmi törvény felülvizsgálata. Már a korábbi adatvédelmi biztos, Majtényi László is tett egy ajánlást 2000 decemberében, miszerint a kamerák, a rögzítőberendezések felvételei személyes adatokat tartalmaznak, ezért ezek működtetése adatkezelésnek minősül. Az adatvédelmi törvényben azonban csak a keretszabályok lennének lefektetve, és az ágazati törvényekben kellene a további szigorításokat megtenni. Így az iskolák bekamerázásáról a közoktatási törvényben, a munkahelyekéről pedig a munka törvénykönyvében kellene rendelkezni.

A jelenlegi tervezetet 70 érintett szerv vizsgálja jelenleg, és javaslataik alapján átdolgozzák azt. Várhatóan az év végén kerülhet a kormány elé a kidolgozott javaslat.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Az Igazságügyi Minisztérium tagadja a kameradömpinget