Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ötmilliárdos ajánlatok a MiG-ek kötelező javítására

Vágólapra másolva!
A Magyar Légierő 27 vadászgépének üzemidő-meghosszabbítási költségeire a szakminisztérium elkülönített forrással rendelkezik. Értesüléseink szerint a munkák elvégzésére két ajánlatot kapott a tárca: egyiket a német-orosz MAPS-tól, másikat a gyártó cégtől, az RSZK-MiG-től. Az ügyészség további adatokat gyűjt a MiG-ek felújításával összefüggésben feltételezett korrupciós ügyben.
Vágólapra másolva!

Szeptember második felében jönnek tárgyalni Budapestre a MiG-29-es vadászgépek orosz gyártó cégének, az RSZK-MiG-nek a szakemberei. Az üzemidő-meghosszabbításra redukálódott műszaki munkákra vonatkozó előzetes árajánlatot, valamint a szerződéstervezetet a napokban adták át a honvédelmi tárca illetékeseinek. A MiG-ek korszerűsítésére szakosodott német-orosz cég, a MiG Aircraft Product Support (MAPS) már röviddel azt követően letette a magyar illetékesek asztalára az üzemidő-meghosszabbításról szóló ajánlatát, miután a magyar kormány váratlanul elvetette a MAPS 20 milliárdos modernizációs programját.

A MAPS ügyvezető igazgatója, Volker Paltzó elmondta: a Bundeswehr légiereje 1991 óta tartja hadrendben az általuk modernizált MiG-eket. Bár a német légierő 2004-ben - politikai döntés értelmében - lecseréli az orosz vadászokat és áttér az Eurofighter típusra. Az áttérést költségcsökkentési okokból a vadászgéppark egységesítésére is felhasználják. A MAPS vezetője elismerte: teljesítményét, felszerelését tekintve az Eurofighter más, jobb kategória, ám cáfolta, hogy a MiG-cserének technikai okai lennének. Szerinte a felújított MiG-ek háborúban is teljes értékűek, és minden szempontból ki tudnák elégíteni a magyarországi igényeket. Paltzó úr egyszerűen ostobaságnak könyvelte el azokat a véleményeket, amelyek szerint a MiG-eket nem lehet NATO-komfortossá tenni. - A helyzet az, hogy az érdekek itt túlságosan erőteljesek ahhoz, hogy a kérdésről tárgyilagos vita alakulhasson ki. Nem ismerek olyan valós műszaki vagy szakmai okot, amely a magyar MiG-ek felújítása ellen szólna - hangsúlyozta a német-orosz cég szakembere. Az üzemidő-meghosszabbítási tervezetükről egyelőre nem kívánt beszélni.

Irina Zvonova, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének sajtóattaséja elmondta, részletes ismereteik nincsenek a MiG gyártójának most beérkezett ajánlatáról. Nyilván a szeptember második felében folytatandó budapesti tárgyalások után a szerződés körvonalazódik. Tudomásuk szerint az orosz fél a németekkel együtt tervezi a magyar MiG-ekkel kapcsolatos munka elvégzését, aminek a helyszíne Kecskemét és Pápa lesz. Zvonova közölte, arról ugyan nincs tudomásuk, hogy mennyit kérnek a gépek műszaki rendbetételéért, de az bizonyos, hogy az ügyletet nem az orosz államadósság terhére bonyolítják. Értesülésük szerint a honvédelmi tárcának van rá pénze.

Mindezt Joós György, a szakminisztérium sajtó- és tájékoztatási osztályának vezetője is megerősítette, mondván, a tárca jövő évi költségvetésből elkülönített alap a fedezete a MiG-ek üzemidő-meghosszabbításához szükséges kiadásoknak. Az összeget üzleti titoknak nevezte. A Népszava úgy tudja, 4-5 milliárd forintról van szó, de erről még mind a két ajánlattevő céggel egyezkedni fognak. Joós közölte, a szükséges javítások és az átvizsgálások három évre, vagyis 2005-ig garantálják a MiG-ek hadrendben tartását.

Korábban:

Tovább vizsgálódik az ügyészség a MiG-ügyben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről