Az ügyészségnél Tasnádi dossziéja

Vágólapra másolva!
A Tasnádi-per mai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróság bejelentette, hogy megvizsgálták a védelem kedden benyújtott dossziéját, és csütörtökön át is adták az ügyészségnek, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. A dossziéban állítólag bizonyítékok vannak arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meg akarta öletni Tasnádi Pétert.
Vágólapra másolva!
Tasnádi Péter

A per csütörtöki tárgyalásán a bíróság nem ismertette annak a dossziénak a tartalmát, melyet a védelem kedden nyújtott be a bírósághoz. A tanácsvezető bíró szerint "a benne foglaltakra való tekintettel a nyilvánosságra kerülése nem aktuális". Tasnádi Péter állítása szerint a kedden átadott dossziéban egy háromoldalas, kézzel írt, közjegyző által hitelesített nyilatkozat található, melyben egy volt KGB-ügynök tanúsítja, hogy Pintér bérgyilkosokat bízott meg megölésével. A bíróság a dossziét átadta az ügyészségnek, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Szikinger István ügyvéd, Tasnádi Péter védője csütörtökön elmondta: egyetért a bíró döntésével, hiszen a dosszié tartalma valóban vizsgálatot igényel.

Az őt ért vádakkal kapcsolatban Pintér Sándor - szóvivőjén keresztül - kedden azt nyilatkozta, hogy nem foglalkozik egyedi ügyekkel, és ez nem változik ezután sem. Ezzel kapcsolatban ma Szikinger István azt mondta az [origo]-nak, hogy nem igaz Pintér állítása, hiszen tud olyan egyedi ügyekről, melyekkel a belügyminiszter már korábban foglalkozott. Szikinger azt is elmondta, hogy a rendőrség visszatart információkat, melyek az ügy szempontjából fontosak lennének. A védelem kezdeményezte a nyomozásban részt vevő nyomozók bírósági meghallgatását is, egyelőre nem tudni, hogy ez mikor várható.

Tasnádi Péter nyolc súlyos bűncselekménnyel, köztük bűnszervezet létrehozásával vádolják. A csütörtöki tárgyaláson ismertettek egy szakértői véleményt, melynek készítője időközben elhunyt. A szakvélemény szerint Tasnádi Péter és Márai Péter hatodrendű vádlott jogosulatlanul utaltatott át több százezer német márkát 1999-ben. Márai Péter, aki Tasnádi németországi cégtársa volt, a tárgyaláson elmondta: a német adóhivatal is megvizsgálta a céget, és nem találtak semmi kifogásolnivalót a vádiratban szereplő cég tevékenységében. Márai közölte: a német adóhivatal munkatársa hajlandó Magyarországra jönni és tanúskodni a Tasnádi-perben.

Szikinger István

[origo]

Korábban:

Tasnádi: Pintér bérgyilkosokat fogadott