Várhatóan változik a fogyatékossági támogatás elbírálási rendje

Vágólapra másolva!
Várhatóan még szeptemberben több ponton módosul a nemrégiben elfogadott új fogyatékostámogatási rendszer. A Népszava információi szerint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiltakozó levele nyomán minisztériumi, tárcaközi és szakértői egyeztetések kezdődtek az érintettek számára hátrányos rendelkezések kijavításáról. A lakásátalakítási hozzájárulás az eredeti rend szerint jár ismét, de a fogyatékossági támogatás jogosultsági feltételei változnak.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiltakozó levele nyomán módosul a fogyatékossági támogatás elbírálása. Az már biztos, hogy a korábban bírált lakástámogatási hozzájárulás ismét az eredeti rendelet alapján jár majd, azonban értesüléseink szerint tárcaközi és szakmai egyeztetés is kezdődött a fogyatékosság elbírálását szabályozó rendelet megváltoztatásáról.

Székely József, a MEOSZ iroda vezetője - mint ismert -, a miniszterelnökhöz és Harrach Péter szociális miniszterhez fordult, hogy vizsgálják felül a korábban módosított szabályozást. Számításai szerint ugyanis július 1-jéig a mintegy 300-400 ezer fogyatékos közül mindössze 29 ezren részesültek az új, egységes fogyatékossági támogatásból.

- Ugyan a minisztérium tervei szerint körülbelül 150 ezer ember részesedett volna a segítségből, az új juttatás feltételei azonban annyira szigorúak, hogy még 30 ezer ember sem kapta meg - nyilatkozta az irodavezető. Ezt ismerte fel most a szociális tárca is, és a Gazdasági Minisztériummal, illetve a támogatás elbírálását végző Országos Orvosszakértői Intézettel közösen felülvizsgálja a szabályozást. Ennek eredményeként várható, hogy nem kötik különböző segédeszközhöz - mint például valamilyen művégtaghoz - a támogatási jogosultságot.

Ezzel egy időben a parlament szociális és egészségügyi bizottsága tárgyalta a szociális törvény módosítási terveit is, melyeket várhatóan a testület nem támogat majd. Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke szerint ugyanis több passzus is hátrányos az eddigi kedvezményezettek számára és helyenként még kidolgozatlan a javaslat.

- Az ápolási díj, amely az önellátásra képtelen fogyatékosoknak, illetve a tartósan beteg 18 éven aluli gyerekeket nevelőknek jár, az új támogatási szabályzat szerint jelentősen szigorodik. Ez ugyanis a fogyatékostámogatás feltételeihez kötött, így csak azok hozzátartozóinak jár az ápolási díj is, akiket a törvény alkalmasnak talál - jelentette ki Kökény.

A bizottság vezetője szerint az elkészült tervezet jelentősen beavatkozik az önkormányzatok életébe is, miután meghatározza, hogy mely szolgáltatásokra kivel köthet szerződést a helyhatóság. Erről pontos tervet kell készíteni, amit a minisztériumnak kell jóváhagynia. Így lényegében a tárca vétójogot kap, ami pedig elfogadhatatlan az önkormányzati törvény szellemében.

A bizottság kifogásolta azt is, hogy a települések egy sor plusz feladatot kapnak. Mint ismert, a helyhatóságok már eddig sem tudtak sok helyen eleget tenni szociális kötelezettségeiknek.

- Az önkormányzatok nem találnak szakembereket, óriási a hiány szociális munkásokból, ezért kérdéses, többlettámogatás nélkül mit kezdenek az önkormányzatok az újabb feladatokkal - nyilatkozta Kökény.