Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Leszavazták Szabó János válaszát

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden leszavazta Szabó János honvédelmi miniszter Font Sándor MDF-es képviselő interpellációjára adott válaszát.
Vágólapra másolva!

A miniszteri válaszra 101 igen szavazat érkezett, 96-an nemmel voksoltak, 6-an pedig tartózkodtak. Font Sándor arról kérdezte Szabó Jánost, mikor kapják meg elmaradt munkabérüket az 1951 és 1956 között katonai behívóval kényszermunkát végzett tartalékosok és sorkatonák. Font szerint egy honvédelmi minisztériumi rendelettel hatálytalanítani kellene az akkori katonai behívókat, elismerni, hogy a behívó csak a kényszermunka leplezésére szolgált, ettől a jogi lépéstől jogalap nélküli kényszermunkára hurcoltakká válnának az érintettek. Font Sándor elmondta: 10 ezer érintettről van szó.

Szabó János elismerte, hogy rendezni kellene a problémát, ehhez viszont törvényhozói akaratra van szükség. Ugyanakkor elmondta: a kényszermunkát végzők sem töltöttek több időt szolgálatban, mint azok, akik fegyveres szolgálatot láttak el, a leszerelés után nem érte őket hátrányos megkülönböztetés, és behívásuk hadköteles korukban történt.

Szabó válaszát több kisgazda, MDF-es, valamint egy fideszes képviselő is elutasította. Több olyan képviselő sem fogadta el honvédelmi miniszter válaszát, akik a kisgazda frakcióból kerültek a függetlenek közé. A következő képviselők szavaztak nemmel: Atyánszky György (FKGP), Barkóczy Gellért (FKGP), Csáky András (MDF), Csapody Miklós (MDF), Csatári József (FKGP), Dán János (FKGP), Dögei Imre (FKGP), Font Sándor (MDF), Lányi Zsolt (független), Lezsák Sándor (MDF), Molnár László (független), Pancza István (FKGP), Pápai Mihály (független), Torgyán Józsefné Cseh Mária (FKGP), Zakó László (független), Zsigó Róbert (Fidesz), Zsikla Győző (FKGP).

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről