Nem tudni, mi alapján számolják a céltámogatást

Vágólapra másolva!
Az írásbeli kérdés ellenére sem kapott kielégítő választ a cél- és címzett támogatások kormány által megnevezett összegével kapcsolatosan feltett kérdésére Lamperth Mónika. Az önkormányzati bizottság alelnöke a számítás módját tudakolta, ám válaszul csupán annyit kapott a belügyminisztertől: szerinte értelmezhetetlen az önkormányzatok pártállás szerinti megkülönböztetése. A számokról Pintér Sándor nem nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Nem kapott érdemi választ a belügyminiszternek címzett levelére Lamperth Mónika. Az önkormányzati és rendészeti bizottság alelnöke azt tudakolta Pintér Sándortól, milyen módszerrel számítja ki a kormány a cél- és címzett támogatásra odaítélt összegeket. Azok ugyanis eltérnek más szakértők számításaitól.

A július 24-i kormányülést követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő arról tájékoztatott: 2000-ben az ellenzéki vezetésű önkormányzatok 21,1 milliárd forint címzett és céltámogatást kaptak, a kormánypárti vezetésűeknek 12 milliárd, a független vezetésűeknek pedig 19,7 milliárd jutott.

Lamperth Mónika leszögezte: a céltámogatások esetében félrevezető ilyen összehasonlításokat tenni, hiszen a beruházások jó részét társulások végzik, nemigen lehet tehát tudni, melyik önkormányzat pártállása a mérvadó. Az alelnök figyelmeztet arra is: kétséges a kormányszóvivő által közölt számok hitelessége, hiszen a kormánypárti vezetésű önkormányzatok egyedül a címzett támogatásból 13 milliárd forintot kaptak előző évben. Kevéssé valószínű tehát, hogy ehhez hozzáadva a céltámogatás összegét 12 milliárd legyen a végeredmény.

Mindezekre hivatkozva Lamperth Mónika kérdésben szeretné tisztázni: honnan és hogyan számították a címzett és céltámogatások megoszlására vonatkozó adatokat. Kíváncsi arra is, mi indokolja a cél- és címzett támogatások összemosását. Tudakolja ezenkívül, hogyan állapítható meg társulás esetén a pályázó pártállása.

Pintér Sándor azonban vagy nem tudta, vagy nem akarta részletes adatokkal alátámasztani a kormányszóvivő által mondott számokat. Nem magyarázta el a számítási módszert sem válaszában.

A belügyminiszter állítása szerint "a BM a támogatási javaslat kialakítása során nem kíséri figyelemmel az egyes önkormányzatok pártállását". A céltámogatásnál, mivel alanyi jogon jár a támogatás, egzakt módon határozzák meg a támogatotti kört. Az alanyi jogon járó támogatás mégsem ér el a jogosultak zöméhez. Idén például alig több mint 7 milliárdot szántak e célra, annak ellenére, hogy 160 milliárd volt az igény. Valamilyen módon tehát mindenképpen szelektálni kell a kormánynak, illetve a javaslatot tevő belügyi tárcának. Pintér Sándor nem adott részletes magyarázatot a címzett támogatások szétosztásának módjára sem. Annyit rögzített viszont, hogy ebben az esetben szintén nehezen értelmezhető a támogatással életre hívott beruházások pártállások szerinti minősítése.