Ügyészségi állásfoglalás a Mazsihisz panaszáról

Vágólapra másolva!
Péntekre várható a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása a MIÉP alelnökének az FTC eladásával összefüggésben tett kijelentéseiről.
Vágólapra másolva!

Várhatóan pénteken születik meg a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása a MIÉP alelnökének az FTC eladásával összefüggésben tett kijelentéseiről, illetve arról a panaszról, amelyet utóbb a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyújtott be. Ezt a Mazsihisz azért fogalmazta meg, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy az ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva megtagadta a nyomozást Bognár László kijelentései miatt.

A Mazsihisz panaszában olyan nemzetközi egyezményekre hivatkozott, amelyeket Magyarország már évtizedekkel ezelőtt elfogadott. Ilyen a New Yorkban ratifikált egyezmény, amelyet egy 1969-es, illetve a Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmánya, amelyet egy 1976-os törvényerejű rendeletben hirdettek ki. A Népszava információi szerint mindezeket kész figyelembe venni a Legfőbb Ügyészség Nyomozásfelügyeleti Főosztálya a végső álláspont kialakításakor, egyúttal felülvizsgálja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal eredeti, nyomozást megtagadó határozatát. Előfordulhat ugyanis, hogy a panaszban vannak új hivatkozások, amelyeket a nyomozóhivatal még nem ismerhetett, amikor álláspontját kialakította.

Ugyanakkor, a Népszava úgy tudja, hogy a főosztály csak akkor látja indokoltnak megváltoztatni az eredeti határozatot, ha a panaszban megfogalmazottak újdonságot tartalmaznak. Vagyis, ha más, hatályos törvények figyelembevételét teszik szükségessé. Annak az alkotmánybírósági határozatnak az alapján, amelyre az ügyészségi nyomozóhivatal hivatkozott, a Legfőbb Ügyészség szerint sem születhetett más állásfoglalás, mint az, hogy a MIÉP alelnökének mondatai a véleményszabadság határain belül vannak.

Korábban:

Nem nyomoznak a miépes antiszemita kijelentések ügyében

Az FTC eladása kapcsán antiszemita MIÉP-es kirohanás a sajtótájékoztatón