Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A miniszterelnök szerint családján keresztül támadják

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint az ellenzék a választások éjszakájáig napirenden fogja tartani az ellene irányuló, édesapján keresztül indított támadásokat, de mint mondta, ennek ellenére nem fog pártbizottságok elé járulni.
Vágólapra másolva!

A kormányfő erről az m1 televízió kedd esti műsorában beszélt. Elmondta: ha valakinek bizonyítéka van arra, hogy bárki átlépte a jog határait, tegye meg a szükséges lépéseket. A miniszterelnök szerint édesapja nem vesz részt az autópálya építésekben, és ami ezzel ellentétes hír, az légből kapott üres vádaskodás.

Megjegyezte: édesapja készült arra, hogy részt vegyen az autópálya-építésben, de ő lebeszélte erről. Hozzáfűzte: helyesnek érzi, hogy ezt megtette. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy igyekezett-e formálisan, vagy informálisan az édesapja üzleti ügyeit elősegíteni, a kormányfő azt a kérdést tette fel: ha - tételezzük fel - akartam volna, nem tudtam volna-e megoldani, hogy nem néhány tízmillió forint, hanem milliárdos értékben az apám szállítson az autópályákhoz, vagy akár azt elérni, hogy az egészet ő építse? - Ez nem ésszerű - fűzte hozzá.

Orbán Viktor leszögezte: mióta hivatalban van, minden erővel arra törekszik, hogy a törvényeket megtartsa, és másokkal is megtartassa. - Aki nem tartja be, az találkozni fog a következményekkel - jelentette ki. Megfogalmazása szerint miniszterelnökként az a feladata, hogy az ország ügyeit vigye, és lehetőleg a legkevesebbet kell a saját dolgaival foglalkozni.

A beszélgetés során kiderült, hogy a miniszterelnök - a magyar vállalkozások lehetőséghez jutása érdekében - ma is a közbeszerzés nélküli autópálya-építést támogatná. A Dunaferrnek történő beszállítást firtató kérdésre a miniszterelnök kifejtette, hogy az édesapja a cég korábbi, az előző kormány által kinevezett vezetésével kötött megállapodást a dolomit beszállításáról. Mint mondta: édesapja büszke arra, hogy szállíthat a Dunaferrnek.

A kormányfő rámutatott, hogy a Dunaferr korábbi vezetése által kötött vagyonkezelési szerződés sokak szemét szúrta. Utalt rá, hogy az ügyben rendőrségi eljárások indultak, és jelezte, hogy a parlamenten belül albizottság alakult az ügyek tisztázására. - Jól látható, hogy a parlament folytat vizsgálatokat - fejtette ki, hozzátéve: az hogy nem jönnek létre vizsgálóbizottságok a parlamentben, nem jelenti azt, hogy ne lennének számos ügyben vizsgálatok. Leszögezte: a 10 ezer főt foglalkoztató Dunaferrnél rendnek kell lennie. Mint mondta, a Dunaferrt nem lehet úgy vezetni, ahogyan eddig tették, mert szavai szerint annak az lesz a vége, hogy embereket kell elbocsátani.

A MiG vadászrepülőgépek felújítása kapcsán felmerült, korrupció gyanújára utaló információk felvetésekor a kormányfő leszögezte: nem tud arról, hogy volt-e korrupció gyanú az ügyben. - Nem kerültek a felszínre olyan tények, amelyek ebben az ügyben eljárás megindítását tették volna szükségessé - fogalmazott Orbán Viktor.

A beszélgetés műsorvezetője felelevenítette a MIÉP alelnökének kijelentését, amelyet a Fradi futballcsapatának eladása ügyében tett. A kormányfő szerint az ügylet kapcsán az emberek különböző tónusban, irányban és hangerővel fejezték ki nézetüket. Megjegyezte: ezek közt volt olyan is, amely bánthatta jó néhány magyar állampolgár önérzetét és önbecsülését, ezért látta szükségesnek az ifjúsági minisztérium államtitkára, hogy nemtetszését fejezze ki.

- Nem az antiszemitizmus jelent meg a futball nyelvében, hanem a futball kavarta indulatok csúsztak el olyan irányokba, ahova nem kellett volna - tette hozzá. Hangsúlyozva, hogy senkit sem akar mentegetni, a kormányfő megjegyezte: az Európai Uniónak számos olyan tagállama van, ahol a parlamentben sajnálatos módon sokkal durvább dolgokat szoktak mondani. Szavai szerint a dolgokat a maguk helyén és súlyán kell kezelni, a súlytalan jelenségeket nem kell felemelni a legmagasabb állami szintre. - Ez egy súlytalan jelenség - jelentette ki Orbán Viktor.

Korábban:

Zarándokot hallgatta meg az ellenzék

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről