Vágólapra másolva!
A Népszabadság információi szerint a miniszterelnök ezentúl nemcsak a magán-, hanem a hivatalos programjain is lemondhat személyi védelméről. Eddig a védett állami vezetők minden hivatalos programját a Köztársasági Őrezred biztosította. A Miniszterelnöki Hivatal egyik illetékese a Népszabadságnak elmondta: a miniszterelnök kérte, hogy egyes hivatalos programjain lemondhasson a fokozott védelemről.
Vágólapra másolva!

A védett állami vezetők – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a titkosszolgálati miniszter – minden hivatalos programját a Köztársasági Őrezred biztosította. A védett személy testőrökkel jelent meg hivatalos programjain, előtte a Köztársasági Őrezred munkatársai átvizsgálták a helyszínt – írja a Népszabadság. Belföldön biztosították számára a közlekedési útvonalat, ha a védett vezető autóval ment, akkor oszlopvezető és utánfutó kocsival fogták közre, vasúti utazás alkalmával pedig előfutó mozdony vagy helikopter haladt a szerelvény előtt. Az állami vezetők eddig csak magánprogramjaikon mondhattak le erről a védelemről, de azt is csak úgy, ha azt előtte írásban kérték.

A Népszabadság, egy a miniszterelnök által a napokban aláírt kormányrendeletre hivatkozva azt írja. Orbán ezentúl nemcsak a magán-, hanem a hivatalos programjain is lemondhat személyi védelméről. A Miniszterelnöki Hivatal egyik illetékese a Népszabadságnak elmondta: a miniszterelnök kérte, hogy egyes hivatalos programjain lemondhasson a fokozott

védelemről. Szerinte ugyanis vannak olyan rendezvények, ahol nem szükségesek a legszigorúbb biztonsági intézkedések. Azonban így sem lesz teljesen védtelen a kormányfő, mert biztonsági okokból csak a védelem egyes elemeiről mondhat le, például nem kéri a közlekedési útvonal előzetes biztosítását, vagy kisebb létszámú testőrcsapatot akar maga körül látni.