Nincs párbeszéd a MÁV és a szakszervezetek között

Vágólapra másolva!
Nem kezdődött meg az érdemi tárgyalás a MÁV Rt. és a három reprezentatív szakszervezet által tavaly megkötött hároméves megállapodás időarányos teljesítéséről a vasárnapra összehívott harmadik egyeztető tárgyaláson sem.
Vágólapra másolva!

Az érvényben lévő kollektív szerződés szerint az egyeztető tárgyaláson a munkáltató mellett mindhárom reprezentatív szakszervezet képviselőjének meg kell jelennie. A vasárnapi egyeztetésre azonban a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) nem küldött képviselőt.

- A MÁV kezdeményezte, hogy augusztus 28-án 9-13 óra között üljön össze a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT), amelyen a kollektív szerződést érintő kérdéseket vitatják meg, illetve a MÁV ismerteti a hároméves megállapodás értékelésével kapcsolatos hivatalos álláspontját - mondta Bajnai Gábor, a MÁV Rt. vezérigazgató-helyettese.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke elmondta: a VDSZSZ nem fogadja el azt, hogy a VÉT ülésén tárgyaljanak ezekről a kérdésekről, ugyanis a VÉT ügyrendje csak konszenzusos megoldásokat tesz lehetővé, a VDSZSZ pedig egyoldalúan szándékozik felmondani a megállapodást. A szakszervezet hétfőn kívánta folytatni a tárgyalást. A MÁV javaslatát, mely szerint kedden, az VÉT ülése után 14 órától folytassák a tárgyalásokat, a VDSZSZ elfogadta. Gaskó István rámutatott: a Vasutasok Szakszervezete előzetesen jelezte, hogy csak augusztus 29-ére készíti el a hároméves megállapodás értékelését, így a keddi tárgyalás eredményessége is kérdéses. A VDSZSZ szerint a tárgyalások eddigi meghiúsulásáért továbbra is a VSZ-t terheli a felelősség.

A MÁV és a szakszervezetek augusztus 22-én és 24-én ültek korábban tárgyalóasztalhoz, az első ülésen csak eljárásjogi kérdéseket tisztáztak. A másodikon pedig a Vasutasok Szakszervezete csak megfigyelői státussal rendelkező képviselőt küldött, ezért hiúsult meg az érdemi tárgyalás.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke figyelmeztette a MÁV képviselőjét arra, hogy tíz nap múlva jogszerűen felmondhatják a hároméves megállapodást.