Megkezdődnek a vizsgálatok az Orbán-bányák ügyében is

Vágólapra másolva!
Állami tisztségviselők meghallgatását is tervezi az a parlamenti rész-vizsgálóbizottság, amely holnap tartja alakuló ülését. A Dunaferr és az Orbán-bányák körüli szerződéskötéseket tisztázó testület konzultációkat tervez a Dunaferr volt és jelenlegi vezetőivel, de még az is lehet, hogy Orbán Viktort is meghívja. Állami tisztségviselők pedig nem térhetnek ki a megbeszélés elől - véli a testület létrehozásának egyik kezdeményezője, Bauer Tamás.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kedden tartja alakuló ülését a Dunaferr és az Orbán-bányák közötti szerződéskötések tisztázására létrehozott parlamenti rész-vizsgálóbizottság - tájékoztatta a Népszavát az ellenzéki képviselőket tömörítő munkacsoport elnöke, Bauer Tamás (SZDSZ). Az öttagú grémium - a miniszterelnök felelősségét vizsgáló testülethez hasonlóan - először a munkarendet és az ügyrendet határozza meg. Az azonban már most biztosnak látszik, hogy ez a munkacsoport nem készül el november közepéig a vizsgálati eredményeket összegző jelentésével, hiszen a Dunaferr-ügy mellett az autópálya-építés körülményeire is választ keres. Bauer szerint mindez annyira szerteágazó vizsgálatokat igényel, hogy január-február előtt nem készülnek el velük. A politikus úgy látja, hogy a parlament a választások előtt mindenképpen megvitathatja a jelentést, ha máshogy nem, akkor rendkívüli ülés keretein belül. Ez a tényfeltáró munkacsoport is kezdeményez majd konzultációkat az ügyekben érintettekkel, így például a Dunaferr jelenlegi és korábbi vezetőivel is. Bauer Tamás úgy látja, hogy a megbeszélések elől az állami tisztségviselők nem térhetnek majd ki, hiszen az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében kötelesek a munkacsoport munkáját segíteni. Ha tehát kezdeményezik Orbán Viktor meghallgatását, a miniszterelnök nem háríthatja el. Nem kötelezhető a beszélgetésre viszont Simicska Lajos, aki a Magyar Fejlesztési Banknál az autópálya-építésért volt felelős, így elképzelhető: a részbizottság kéri majd a vele való konzultációt. Az már az első ülés előtt biztosnak látszik, hogy a másik munkacsoporthoz hasonlóan az Orbán-bányák ügyével foglalkozó is nyilvánosan dolgozik majd.

A héten már több országgyűlési bizottság is ülést tart. Az alkotmányügyi, valamint az önkormányzati bizottság várhatóan szerdán dönt arról, hogy általános vitára bocsássák-e azt a törvényjavaslatot, amely előírná a magyar nyelv használatát a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények közzétételekor. A javaslat indoklása szerint törvényi eszközökkel is szükséges fellépni az ellen, hogy a globalizációs folyamatok mellékhatásaként nyelvromlást előidéző tendenciák jelentkeznek Magyarországon.

Az alkotmányügyi bizottság tárgyal az országgyűlési képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság működésének meghosszabbításáról is.

A foglalkoztatási bizottság ugyancsak kedden hallgat meg tájékoztatót az Országos Foglalkoztatási Hivatal megalakításáról. Az 1997-ben megszüntetett és most újra létrejövő intézmény fő feladata az operatív irányítás lesz, a foglalkoztatási stratégia kialakítása marad a szakminisztériumban.

A költségvetési bizottság hétfőn megvitatja az Országos Rádió és Televízió Testület 2000. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

Újhegyi Katalin

Korábban:

Munkához láttak az ellenzéki tényfeltárók