Vágólapra másolva!
A Népszabadság információi szerint a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) vezetője és az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója 2086. november 3-ig titkosította a Papa néven ismert Sándor István nyugalmazott rendőr alezredes ellen folyó büntetőeljárás iratait.
Vágólapra másolva!

Sándor Istvánt, az ORFK volt Központi Bűnüldözési Igazgatóságának nyugalmazott alezredesét, aki az olaj- és robbantásos ügyekkel foglalkozott, tavaly október végén vették őrizetbe, egy nappal azelőtt, hogy vallomást tett volna az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt. Papát többrendbeli hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják. A férfi többször úgy nyilatkozott: koncepciós ügy szereplője.

Sándor ügyét a kezdetektől fogva titkosan kezelték. Papa többször kifogásolta, hogy nem tudja pontosan, mivel vádolják. A Népszabadság úgy tudja: a gyanúsítás szerint a budapesti Hallo bár előtt, pontosan meg nem határozható időben egy ismeretlen személytől pénzt fogadott el, amiért cserébe közbenjárást ígért egy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított ügyében. Máskor hivatali beosztásával visszaélve egy - vele hosszabb ideje szorosan együttműködő - bűnöző érdekében beavatkozott az egyik megyei rendőr-főkapitányságon folyamatban lévő büntetőeljárásba.

Az ügyészségi nyomozóhivatal már hónapokkal ezelőtt befejezte a nyomozást, és vádemelési javaslatot nyújtott be a Fővárosi Főügyészségre. A vádirat még nem készült el.

A Népszabadság úgy értesült: Sándort és védőjét szerdára beidézték az ügyészségi nyomozóhivatalba, ahol közölték velük, hogy az ügyet 85 évre, azaz 2086. november 3-ig államtitokká minősítették. Hegedűs László ügyvéd közölte a lappal: a nyomozóhivatalban titoktartási nyilatkozatot akartak aláíratni vele és védencével. Ha eleget tettek volna a felszólításnak, az ügyben többé nem szólalhattak volna meg a nyilvánosság előtt.

[origo]

Korábbi cikkünk:

A Papa a belügyminisztert vádolja

Szabadlábra kerülhet a "Papa"

Hamarosan döntenek Sándor "Papa" István olajbizottsági vallomásáról