Egymás nyakában a Fidesz és az MSZP

Vágólapra másolva!
Az összes szavazásra jogosult körében az augusztusi mérés szerint 25 százalék volt a Fidesz és 24 százalék az MSZP támogatottsága. Az SZDSZ-re és a MDF-re 3-3 százalék, a MIÉP-re és a Munkáspártra 2-2 százalék szavazott. Az eredmények az FKGP totális kudarcát jósolják: a pártra a szavazásra jogosultak mindössze 1 százaléka szavazna.
Vágólapra másolva!
Fidesz 25
FKGP 1
MDF 3
MIÉP 2
MSZP 24
Munkáspárt 2
SZDSZ 3
Más párt 0
Nem menne el 15
Nem tudja/nem válaszol 25

A Gallup felmérése szerint az előző hónaphoz képest mind a Fidesz, mind az MSZP visszaesett: a Fidesz szavazótábora egy százalékponttal, az MSZP tábora pedig két százalékponttal csökkent. A két nagy párt között már 2001 márciusa óta nincs jelentős különbség. A Fidesz és az MSZP - ugyanúgy, ahogy már fél év óta minden hónapban - lényegében azonos mértékű támogatottságot élvez. A két nagy párt együttesen a teljes magyar felnőtt népesség 49 százalékának, a biztos pártválasztók közül pedig 83 százaléknak a bizalmát élvezi.

Gallup pártprefernciák a teljes szavazásra jogosult lakosság körében 2001 augusztusában (százalékban)

A bizonytalanok

Továbbra is azok vannak a legtöbben, akik nem neveznek meg általuk preferált pártot, illetve azt mondják, hogy nem mennének el választani. A pártot nem választók aránya régóta stabilan 40 százalék körül mozog: 2001 júniusában 42%, júliusban 38%, most augusztusban pedig kerek 40% volt az arányuk. Ezen belül 15 százalék mondta azt, hogy biztosan nem menne el választani, 25 százalék pedig azt válaszolta, hogy nincsen egyetlen olyan párt sem, amelyikre szavazni szándékozik. A 40 százalékból legfeljebb 8-10 százaléknyi azoknak az aránya, akik esetleg, talán ott lesznek 2002 tavaszán a választási urnáknál, de ma még nincs pártpreferenciájuk.

A Gallup azt prognosztizálja, hogy a ma még bizonytalan választók túlnyomó része nem megy el választani - ahogy a korábbi választásokra sem ment el a felnőtt népesség 35-45 százaléka. A bizonytalanok maradék egynegyedének messze nagyobbik része a két nagy párt valamelyikének szavazótáborához fog csatlakozni, és csak egy elenyésző kisebbségük jöhet számba, mint a kisebb pártok "tartaléka".

Pártválasztók és biztos szavazók

A pártot választók, tehát a valamelyik pártot megnevezők körében 2001 augusztusában a Fideszt 41 százalék, az MSZP-t pedig 40 százalék támogatta. Egy hónappal korábban - 2001 júliusában - mind a vezető kormánypártot, mind pedig az ellenzék vezető erejét 42-42 százalék támogatta a valamilyen pártot megnevezők közül.

Ebben a körben az SZDSZ és az MDF 5-5 százalékos, a MIÉP 4 százalékos, a Munkáspárt pedig 3 százalékos támogatottságot mutat fel. Az FKGP-t ebben a körben is csak az emberek 1 százaléka támogatja.

A pártot választó biztos szavazók körében (tehát azok között, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és választottak is maguknak pártot) 2001 augusztusában az MSZP támogatóinak aránya 43 százalék, a Fideszé pedig 40 százalék.

2001 júniusában a pártot választó biztos szavazók között 4 százalékot kapott a Szabad Demokraták Szövetsége, júliusban ellenben ez az arány felszökkent 7 százalékra, mostanra azonban ismét visszaesett a korábbi szintre (5%). Az MDF támogatottsága 2001 júliusában a teljes népesség körében 2 százalék, a pártot választók között 3 százalék, a biztos szavazók között pedig ismét csak 2 százalék volt. Most, augusztusban ezekben a csoportokban rendre 3 százalékot, 5 százalékot, illetve 4 százalékot regisztrált a Gallup az MDF támogatóiként. Az MDF tehát kismértékben növelte támogatottságát.

A MIÉP támogatóinak arányának csökkenő tendenciája folytatódott augusztusban is. 2001 augusztusában a MIÉP a teljes népességen belül 2 százalékos, a pártválasztók között 4 százalékos a biztos szavazó pártválasztók között pedig 3 százalékos támogatottságot élvezett. A MIÉP-pel ellentétben a Munkáspárt kismértékben növelte támogatottságát 2001. nyarán. A pártválasztók és a biztos szavazók körében is 2 százalékról 3 százalékra növelte szavazótáborát.

Az FKGP szavazóinak aránya - ahogy már hét hónapja mindig - továbbra is az 1 százalékos sávban maradt.

[origo]

Ajánlat:

A Gallup oldala

A Gallup felmérése

Korábban:

Medgyessyvel élen az MSZP

Fej fej mellett a két legnagyobb párt