Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csak napirend előtt és az üléstermen kívül vitatkoztak a képviselők

Vágólapra másolva!
Nem sikerült elfogadni az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a napirendet, ezért a képviselők érdemi döntés nélkül folytathatják nyári szabadságukat. Az ellenzék a Parlament lépcsőjén tartott részországgyűlésén munkacsoportokat hozott létre, a Fidesz pedig a gazdasági bizottságon belül szervezne vizsgálóbizottságot.
Vágólapra másolva!

Várható volt, hogy a kormánytöbbség és a MIÉP ellenállása miatt a vizsgálóbizottságok nem alakulhatnak meg. Az Országgyűlés ülése előtt az ügyrendi bizottságban ülők többségbe is elutasította az ellenzéki javaslatot. A vita a Parlamentben a napirend előtti felszólalásokkal folytatódott. Pető Iván (SZDSZ) és Kovács László (MSZP) érveltek a vizsgálóbizottságok felállítása mellett. Többször elmondták, a Horn-kormány alatt többször is lehetőséget adtak az ellenzéknek vizsgálóbizottságok felállítására, de ezt a Fidesz többség egyszer sem engedte meg ellenzékének. Pető szerint milliárdokat tüntetnek el állami beruházásokból a fideszesek, és még Indonéziában is megengedhetetlen, hogy egy miniszterelnök családtagja állami megrendelést kapjon. Kovács szerint a fideszesek nem értik a demokrácia működését, amikor nem támogatják a bizottság felállítását. Az MSZP elnöke szerint, ha nem volna takargatni valója Orbán Viktornak, akkor nem félne a bizottságok felállításától.

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az ellnzéknek adott válaszában ugyanazzal az érvvel védekezett, mint az utolsó parlamenti ülésnapon Dávid Ibolya a pénzügyi törvénnyel kapcsolatos botrány idején: "Ki mint él, úgy ítél". Bogár szerint az ellenzék cinikus, rágalmazó vádjai túltesznek az 50-es évek koncepciós perein. Varga István (MDF) Kovácsot azzal támadta, hogy képtelen nemzetben gondolkodni, mert felháborodott Orbán Viktor erdélyi sztrádaépítésről szóló tervén. Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője így kezdte beszédét: "Sajnálom, hogy az Országgyűlés az MSZP választási hadjáratának áldozata lett." A kormánypártiak és a MIÉP szerint a vizsgálóbizottságok felállítása teljesen fölösleges, csak az ellenzék akar a botrányokkal szavazatokat szerezni.

Miután a kormánypárti képviselők többsége nem szavazott a napirenddel kapcsolatban, az országgyűlés nem is dönthetett a vizsgálóbizottságok felállításáról. A felháborodott szocialisták és szabad demokraták a koronához vezető parlamenti lépcsőn folytatták az ülést, részparlament néven. A levezető elnök Kóródi Mária (SZDSZ) volt, felszólalt Keller László (MSZP) és Bauer Tamás (SZDSZ) is. Mindketten tovább érveltek a vizsgálóbizottságok mellett, és azt ígérték, jövőre úgyis olyan Parlament ül össze, ahol többségben lesznek a vizsgálatok támogatói. A választási győzelmükről beszélő baloldali politikusokon az arra járó kormánypártiak gúnyosan mosolyogtak. A lépcsőn állva ülésezők munkacsoportokat választottak magukból a vizsgálóbizottságok helyett.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette ki, tulajdonképpen a Fidesz is akar vizsgálóbizottságot Dunaferr ügyben, csak az Orbán bánya helyett az Acél XXI. Kft.-re koncentrálna a vizsgálat. A gazdasági bizottság eseti albizottságaként működne az Acél XXI működését felderítő testület. Az Acél XXI. a Horn kormány idején kapta meg a Dunaferr kezelői jogát. A kft-t vezető 21 személy közben a Dunaferr vezetésében is részt vett, és többen közülük tulajdonosai voltak olyan cégeknek, amelyek beszállítói voltak a Dunaferrnek. Rogán Antal fideszes képviselő információi szerint a Horn- kormányhoz közel álló 21 személy 1996 és 2001 között 1 milliárd forint sikerdíjat, és 1,6 milliárd forint fizetést vett fel a Dunaferr körül végzett tevékenységéért. A Fidesz szerint ezt az ügyet kell kivizsgálni, és az ellenzék csak ezt leplezendő balhézik az Orbán bánya körül. Szájer szerint vizsgálni lehet az Orbán bánya körüli Dunaferr szerződést is, ha a bizottság általában utána jár a Dunaferr körüli szerződéseknek, különös tekintettel az Acél XXI működésének.

Magyari Péter

Ajánlat:

A Dunaferr honlapja

Az Országgyűlés honlapja

Korábban:

Határozatképtelenség miatt berekesztettéka parlament ülését

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről