A katolikus egyház nem teljesíti Torgyán kérését

Vágólapra másolva!
Torgyán József kisgazda elnök szerette volna elérni, hogy országszerte a Nagyboldogasszony-napi miséken a papok a magyar föld védelméért könyörögjenek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azonban nem adott engedélyt a kérés teljesítésére, és az FKGP közlésével ellentétben Máriaremetén sem szól majd a szentmise a földről.
Vágólapra másolva!

Bosák Nándor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke kijelntette, a testület nem adott engedélyt a plébániaknak arra, hogy teljesítsék a Kisgazdapárt kérését. Korábban Torgyán József azt ígérte, ha a Nagyboldogasszony-napi szentmisék könyörgései nem hoznak eredményt, akkor útlezárásokkal fog harcolni a magyar föld védelmében. Torgyán szerint a kormány olyan szerződést kötött az Európai Unióval termőföld ügyben, amely kiszolgáltatottá teszi a magyar gazdákat a külföldi spekulánsokkal szemben.

Az FKGP budapesti szervezete olyan meghívókat terjeszt, ami szerint a máriaremetei kegytemplomban tartott szentmise lesz az országos könyörgés központja. A misét celebráló Esterházy László pápai káplán, címzetes prépost azonban kijelentette: elutasította a párt felkérését. Esterházy hagyományos szentmisét fog tartani, és könyörgésében egyetlen szót sem kíván ejteni a földről. Mindössze annyit vállalt, hogy a kisgazdák által a misére hozott kenyeret megáldja.

Elképzelhető, hogy lesznek misék augusztus 15-én, amelyeken szóbakerül a földkérdés, hiszen a papok szabadon beszélhetnek könyörgésükkor aktuális problémákról. Ezt azonban Bosák Nándor szerint senki sem rendelheti el, mert ezzel a kisgazdák beavatkoznának az egyház belügyeibe.

Korábban:

Az FKGP kész tárgyalni a Fidesszel a földpolitikáról

Ajánlat:

A Magyar Katolikus Egyház honlapja

Az FKGP honlapja