Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szomjan halt az afgán menekült kisfiú

Vágólapra másolva!
Holtan találtak egy 15 éves afgán menekültet a szabolcsi Csaholc térségében. A szerencsétlen fiú az éhezésbe, szomjazásba, kimerültségbe halt bele. Egy hónap alatt 12 magyar ellen indult eljárás embercsempészés vádjával.
Vágólapra másolva!

Egy csordás értesítette a hatóságokat, mondván, holttestre bukkant a csaholci fatelep közelében. Így találtak rá a 15 éves afgán menekült holttestére - mondta el a Magyar Hírlapnak Tanyik József, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense. A szerencsétlen kamasz borzasztó haláltusát vívhatott. Harminc méteren át vonszolta magát a rekkenő hőségben, de úgy adta ki a lelkét, hogy nem érte el az enyhet adó árnyékot.

A fiú egy 46 tagú nyugatra tartó menekültcsoport tagjaként illegálisan, a magyar-ukrán határon át jutott el Szabolcs megyébe, ahol a holttestét megtalálták.

Az afrikai és ázsiai menekültekből álló csoportot augusztus 3-án ukrán embercsempészek Kispaládnál hozták át a zöldhatáron. Ezután bízták őket magyar bűntársaik gondjára, akik a 34 felnőttből és 12 gyermekből álló csoportot Botpalád határában, egy 150 hektáros kukoricásban "pihentették". A nyomokra felfigyelő határőrök gyermeksírást hallottak a kukoricásból, ahol 30 felnőttre és 11 gyermekre bukkantak. A csoporttól időközben leszakadt 4 menekültet Fehérgyarmat belterületén fogták el a rendőrök.

Velük tartott az a 15 év körüli fiú is, aki Csaholc határáig jutott el. Holttestére augusztus 5-én bukkantak rá. Az elfogott csoport egyik afgán nemzetiségű tagja fénykép alapján azonosította a fiút, a nevét azonban nem tudta megmondani, mert - állítása szerint - a gyerek csak később csatlakozott hozzájuk, és fogalmuk sem volt, hogyan hívják, hová való.

A 45 külföldi menekültstátus iránti kérelmet nyújtott be. Ügyük rendezéséig a debreceni befogadó-állomáson helyezték el őket.

Egy személy átcsempészése 7-8000 dollárba kerül. A pénzt különböző feladatok elvégzése alapján osztják el. Vannak az úgynevezett előfutók, ők kémlelik ki a terepet. Vannak a rejtegetők, akiket pihentetőkként emlegetnek az embercsempészek.

Azoknak, akik a határon csempészik át a szökevényeket, sétáltató az alvilági nevük. A "sétáltató" a 7-8000 dollárból 150-200 dollárt szakít le, ennyiért végzi el "munkáját". A határőrség az ügy kapcsán már két embert elfogott, mindketten botpaládi lakosok, egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

Az utóbbi időben megnőtt az embercsempészések száma. Egy hónap leforgása alatt 12 magyar állampolgár ellen indítottak eljárást ilyen ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről