Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyanús utazási irodák a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Utazási iroda a zöldségesnél, utazásszervezés három négyzetméteren. Több mint tíz cég működik mindenfajta engedély nélkül - állítja a Somogy megyei szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

A szövetség vezetője Siófokon ítéli a legsúlyosabbnak a helyzetet, ahol véleménye szerint legalább tíz feketén dolgozó vállalkozás üzemel. Az idegenforgalmi szakember négy irodát (kettőt a Fő utcában, kettőt a Petőfi utcában) konkrétan meg is említett az [origo]-nak. Csehlán nem érti, hogy az illetékes önkormányzat miért nem tesz lépéseket az ügyben, amikor ő többször is jelezte a törvénytelenséget.

Csehlán kirívó példákat is említ. Tudomása szerint Balatonszárszón a MÁV-tól bérel helyiséget egy vállalkozó. A szövetség vezetője úgy tudja, hogy a törvénytelen működés mellett, más súlyos szabálytalanságokat is elkövetett az iroda. Példaként azt említi, hogy a vállalkozás egy lovas programról sörös cetlire állított ki számlát.

A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint azóta eljártak az ügyben. Mivel a vállalkozás engedély nélkül működött utazási irodaként, így levetették a homlokzatról a „reisebüro” táblát, és felszólították az üzemeltetőt, hogy csak olyan tevékenységet folytasson, amelyre engedélye van. Csehlán úgy gondolja, hogy egy tábla eltávolítása nem elegendő büntetés, hiszen a vállalkozást nem szüntették meg, így az tovább folytathatja illegális tevékenységét.

Csehlán azt sem érti, hogy hogyan folyhat értékesítés utazási irodának abszolút alkalmatlan helyiségekben. Siófokon egy három négyzetméteres irodában, míg Zamárdiban egy zöldséges üzletben is működik utazási iroda.

Siófok aljegyzője, Zsanovszky Judit tagadja, hogy lennének a városban illegálisan működő utazási irodák. Zamárdi önkormányzata pedig arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy jelenleg vizsgálják a településen működő 12 utazási iroda törvényességét, ezért még nem tudják történt- e szabálytalanság.

Az utazási irodáknak június 28-ig kellett megújítaniuk működési engedélyüket, ennek hiányában törölték őket a Gazdasági Minisztérium nyilvántartásából. Dr. Andor Györgyné, a Gazdasági Minisztérium Idegenforgalmi Engedélyeztetési Osztályának vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt követ el, aki engedély nélkül bonyolít utazásszervezést. A törvény arra is kötelezi az utazási irodákat, hogy a helyiségben jól látható helyen elhelyezzék a vállalkozás regisztrációs számát. Ez garanciát jelenthet az ügyfeleknek arra, hogy egy legálisan működő utazási irodával van dolguk.

Az osztályvezető nem tud a Balatonnál illegálisan működő irodákról, de ígéretet tett arra, hogy utána néz a Csehlán Sándor által megadott irodák törvényességének. Amennyiben szabálytalanságot talál, úgy értesíti a fogyasztóvédelmet, amely eljárást indíthat a törvénysértőkkel szemben.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről