Nyomozás egy szegedi fideszes képviselő ellen

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió forintos károkozás alapos gyanúja miatt a Szegedi Városi Ügyészség nyomozást rendelt el Török Csaba helyi fideszes képviselő ellen, aki a helyhatóság tulajdonosi bizottságának elnöke. A feljelentő Szegedért Egyesület két héten belül újabb feljelentést tesz, ezúttal a város polgármestere ellen, több száz milliós vagyonvesztéssel vádolva meg őt.
Vágólapra másolva!

A Szegedért Egyesület nemrég feljelentette az önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnökét. Szerintük a hivatal munkatársai a fideszes Török Csaba javaslatára dolgoztak át egy külterületi erdős részre vonatkozó építési szabályzatot, így lehetővé vált az újszegedi terület egy jelentős részének beépítése. A bizottság elnöke májusban úgy bocsátotta szavazásra a telek eladhatóságára vonatkozó előterjesztést, mintha a terület parcellázatlan, bokros gaztenger lenne. A feljelentés idézi Török szavait, melyekkel igazolni akarta az ellenzék szerint irreálisan alacsony vételi árat: "a terület és a park rendezése, feltöltés stb. körülbelül 400 milliós összeget jelent. A rendezési terv szerint a beépítendő terület nem növelhető, a beépítési kötelezettség viszont él". Az önkormányzat 23 millió forintért adta el a 32 ezer négyzetméteres területet két magánszemélynek, holott független értékbecslők szerint ennek valós értéke legalább 40 millió forint. A városi ügyészség 15 millió forintos károkozás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

Török Csaba korábban azt nyilatkozta, hogy a feljelentés részleteinek megismerése után nyilatkozik, most azonban szabadságát tölti, s egyelőre nem kommentálta a hírt. A Szegedért Egyesület elnöke viszont olyannyira megalapozottnak tartja a vádakat, hogy az ügyészség lépésén egyáltalán nem lepődött meg. Csapó Balázs elmondta, hogy az általuk létrehozott Hálózat a Nyilvánosságért, a korrupció ellen nevű szervezethez rengeteg bejelentés érkezett, ezek kivizsgálása folyamatban van. Tapasztalataik szerint a szegedi polgárok nagyon sok gyanús ügyletről tudnak, és ők megpróbálják mindegyik esetet kivizsgálni.

Csapó közölte azt is, hogy várhatóan két héten belül újabb feljelentést tesznek, ezúttal Szeged polgármestere ellen. Bartha László bűnéül azt róják fel, hogy egy sebtében összehívott önkormányzati ülésen a marostői városrész egy hányadának eladását szentesíttette a testülettel egy olyan előszerződés alapján, melyről a képviselők nem tudtak annak ellenére, hogy a polgármester azt már másfél évvel ezelőtt megkötötte egy luxemburgi céggel. Az egyesület szerint ezzel kész helyzet elé állították a testület tagjait, hiszen két rossz döntés közül kellett választaniuk: vagy megakadályozzák az üzletet, így a városnak legalább százmillió forint kártérítést kell fizetnie, vagy 200 millió forintért odaadják a telket. Több ellenzéki képviselő kivonult a szavazásról, a határozati javaslatot mégis elfogadta a közgyűlés. Az ellenzék szerint a marostői telekért a vevő a valós piaci érték egynegyedét fizette ki. A Szegedért Egyesület vezetői jelezték, szerintük a polgármester saját felelőssége alól próbált kibújni azzal, hogy keresztülvitte a testületen a döntést. Csapó álláspontja szerint egyértelműen Bartha Lászlót terheli a felelősség, ezért feljelentésükben is személy szerint a polgármestert perlik.