Tűzijáték: folyik a számháború

Vágólapra másolva!
Közel 250 millió forintot kap a Pyro-Technic Kft. az idei budapesti tűzijátékért, miközben egy konkurens cég azt állítja, hogy 100 millióból is meg tudná rendezni.
Vágólapra másolva!

A balatonfűzfői NIKE Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. mintegy 100 millió forintból meg tudná rendezni az augusztus 20-ai tűzijátékokat - állította a cég ügyvezetője, Szabó Péter. Ennek ellenére az Országimázs Központ nem reagált többszöri megkeresésükre, de nem kaptak választ Stumpf István kancelláriaminisztertől sem az e tárgyban még decemberben hozzá intézett levelükre. Szabó elmondta, hogy még csak arról sem tájékoztatták mind a mai napig, hogy ki az illetékes az ügyben, mely cég, illetve hivatal, hogy leülhessenek tárgyalni.

Az Országimázs Központnál korábban arra hívták fel a figyelmünket, hogy az általuk a tűzijátékért fizetendő 250 millió forint a zenével és a biztosítással annyi, ezért nem felel meg a valóságnak az, hogy azt kevesebből meg lehet rendezni. Szabó Péter azt mondta, hogy az árat ők is így gondolták, 50 millió maga a tűzijáték és 50 millió a biztosítás, a zene és a takarítás. Ezért a pénzért egy legalább olyan színvonalú parádét tudnának rendezni, mint az 1999-es volt, amelyre még ki volt írva a közbeszerzési eljárás, ellentétben a tavalyival és az ideivel.

Jelenleg Magyarországon három olyan nagy pirotechnikai cég van, amely a megfelelő színvonalon le tudná bonyolítani a tűzijátékot. A pályázatot elnyerő Pyro-Technic Kft., a NIKE és a Mafilm Senica Kft. Az utóbbi két cég illetékes vezetői elmondták, hogy 1998-ban és 1999-ben hárman együtt rendezték a parádét a magas színvonal és a tökéletes látvány érdekében, akkor még a Honvédelmi Minisztérium megrendelésére.

Szakértők szerint a Pyro-Technic valószínűleg külföldről, Kínából importálja a tűzijáték-bombák nagy részét, míg két évvel ezelőttig még a rakéták jó háromnegyedét itthon gyártották. A tavalyi helyzet a pirotechnikai eszközök beszerzése szempontjából különleges volt. A Miniszterelnöki Hivatal egy amerikai céget bízott meg az augusztus 20-ai tűzijátékok lebonyolításával, de ők technikai okok miatt nem tudták külföldről behozni az országba a szükséges tűzijáték-bombákat. Ezért egyrészt raktárakban megmaradt és fel nem használt régi rakétákat használtak fel - így kerülhetett Budapest egére vörös csillag és hamburger alakú fényvirág -, másrészt a rakéták egy részét a tűzoltóság nem engedte fellőni. Ennek az az oka, hogy a 150 méternél magasabbra fellőtt petárdát már elviheti a szél, ami a Citadelláról nem veszélyeztette volna a magasabb épületeket, a Dunáról fellőve azonban igen, és nem akarták, hogy esetleg kigyulladjon a Parlament.

Hábetler Ferenc, a Mafilm Senica Kft. pirotechnikai üzletágának a vezetője szerint már a helyszín megválasztása sem vall nagy szakértelemre, hiszen, mint már említettük, a Dunáról nem lehet 150 méternél magasabbra fellőni tűzijátékbombákat, és így eleve nem lehet olyan látványos műsort produkálni, mintha a 300 méterre fellőhető bombákat is bevethetnék, nem lehet úgy kombinálni a különböző látványelemeket, és ráadásul az egész tűzijátékot csak azok láthatják, akik kilátogatnak a Duna-partra, míg korábban látható volt Budapest nagy részéről, és még néhány környező településről is.

"Európa egyik nagyvárosában sincs olyan csodálatos lehetőség, mint amilyet a száznégy méter magas Gellért-hegy kínál tűzijátékbombák fellövésére. Érthetetlen, miért nem használják ki. De ez politika" - mondta Hábetler Ferenc.

Tóth Ferenc, a nyertes Pyro-Technic Kft. igazgatója azzal magyarázta cége megbízatását, hogy nekik jó a marketingjük, tudtak nyitni a világ felé, és nem a gazdaságtalan és drága magyar alapanyagból dolgoznak, hanem a világszínvonalú kínai tűzijátékbombákat használják.

Az idei tűzijáték 32-33 perces lesz, és húszezer rakétát lőnek majd fel négy uszályról és a Lánchídról. Külön erre az augusztus 20-ai parádéra írattak zenét, és lesz egy nemzeti színekből álló koreográfia az elején.

Tóth Ferenc elmondta továbbá azt is, hogy ők nem tartják magukat "kormány közeli cégnek", mert dolgoztak korábban az MSZP-nek és Ausztriában is. Az ügyvezető elmondta még, hogy tavaly például nem ők nyertek, ami kizárja cége kormány közelinek történő minősítését.

Korábban:

Valószínűleg nem magyar cég gyártja a tüzijátékot