Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

 Jövő héttől támad a parlagfű

Vágólapra másolva!
Augusztus első hetében kezd virágozni a parlagfű, ekkor emelkedik magasra a növény pollenjének koncentrációja a levegőben. Ahol eddig nem végezték el a gyomnövény kaszálását, most még nem késő megtenni. A parlagfű irtását kötelezővé teszi egy önkormányzati rendelet, ha valaki ezt mégsem végzi el, akár egymillió forintos birsággal is sújthatják.
Vágólapra másolva!

Önkormányzati rendelet kötelezi az ingatlanok tulajdonosait, hogy kötelesek az ingatlanjaikon és az ingatlan előtti járdán irtani a gyomot. Ha ezt valaki elmulasztja, akkor szabálysértést követ el, és megbírságolják. A növényvédelemről szóló törvény szintén előírja az ingatlantulajdonosok és -használók részére, hogy a gyomokat a virágzásuk előtt irtsák ki. Ennek elmulasztása 1 000 000 forintig terjedő bírsággal sújtható. Azokon a területeken, ahol a felszólítás ellenére sem tesznek eleget a kaszálásnak, kényszerkaszálást végez az önkormányzat, de ennek a költségét is a terület tulajdonosának kell megfizetni. Országosan tavaly összesen 241 millió forintot költöttek el az önkormányzatok, megyei növényvédelmi szervezetek a közérdekű kaszálásokra - közölte Szentei László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előadója.

A Fővárosi Önkormányzat a saját tulajdonában levő területeken elvégzi a parlagfű irtását, ez körülbelül 2000 hektárnyi terület. Emellett felhívja a figyelmét a parlagfű-mentesítésre azoknak a vállalatoknak, melyeknek nagyobb zöldterületeik vannak, ilyen például a MÁV, a BKV és a Csatornázási Művek. A parlagfüves területek meghagyása Budapesten is felszólításokat, határozatot, majd kiszabott bírságot von maga után. Budapesten tavaly összesen 1800 elmarasztaló határozat született, és összesen tíz esetben került sor bírságolásra- mondta az [origo]-nak Bíró Eszter, Fővárosi Önkormányzat munkatársa. Az önkormányzat "parlagfű-telefonján" a fővárosiak bejelenthetik, ha valahol parlagfüves területet találtak a városban.

Az Országos Közegészségügyi Intézetnél elmondták, hogy jelenleg nem magas a levegő pollenkoncentrációja, ez elsősorban az esős időjárásnak köszönhető. A polleneknek ugyanis a több napig tartó kánikula kedvez leginkább. Jövő héten várható a parlagfű virágzásának megindulása, és ha jövő héten ez szárazsággal és meleggel is társul, akkor jövő héten már kellemetlen tüneteket okozhat az allergiásoknak a parlagfű.

Már elkezdődött viszont a parlagfű virágzása a déli országrészben. A tömeges virágzás nem kezdődött még el, egyelőre csak kis mennyiséget mértek a gyomnövény pollenjéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről