Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar Bálint: "Nálunk olyan emberek vannak, akik értik, hogy mitől döglik a net."

Vágólapra másolva!
SZDSZ NetPárt néven interneten működő politikai szervezetet hozott létre a Szabad Demokraták Szövetsége. Az SZDSZ volt elnöke, a NetPárt alapítója, illetve ahogy magát nevezi: házigazdája, Magyar Bálint válaszolt június 27-én - a párt hivatalos indulásának napján - az [origo] olvasóinak kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Miért érdemesebb belépni az SZDSZ Netpártba, mint ha az egyébkent valósan is létező pártba lépnék be? (Guest12689)

Magyar Bálint: A politikai pártok, csakúgy, mint más civil szervezetek, kőkorszaki eszközökkel kommunikálnak saját tagjaikkal. Az SZDSZ Netpárt egy kísérlet arra, hogy a virtuális közösségeket (mint az offline működő szervezeteket) valóságossá tegyük. A Netpárt - szemben a különböző netes fórumokkal, chatgroupokkal - olyan szerveződés, amely döntéseket hozó önkéntes, nyílt tagokat tömörítő közösség számára teremt kommunikációs és döntések online meghozatalára képes felületeket.

Mikortól indul az SZDSZ Netpárt? (Gabe)

Magyar Bálint: Ma indul hivatalosan.

Azonos jogai lesznek-e az SZDSZ Netpárt tagjainak, mint egy "rendes" tagnak? (Guest59855)

Magyar Bálint: Az SZDSZ Netpárt tagjai mindenben azonos jogokkal rendelkeznek a többi taggal.

A Netpárt tagjai tehát beléptek az SZDSZ-be? Egyértelműen közölték ezt minden belépővel? (Guest10494)

Magyar Bálint: A regisztrálásnál az SZDSZ Netpártba léptek be, és egyben azt kellett kitölteni, hogy az Elvi Nyilatkozat elfogadásával az SZDSZ tagja is lesz. Ennek ez a lényege, hiszen csak úgy rendelkezhet valaki az SZDSZ-tagok jogaival, ha egyben az SZDSZ tagja.

Igaz, hogy Önöknél "kötelező" a tegeződés? (Fefe)

Magyar Bálint: Nem kötelező, de én jobban szeretem. Bármilyen szerepben voltam is életemben, tegeződős alkat vagyok, különösen a neten. Kivéve, ha meg nem kér valaki, hogy magázzam.

Hogyan ellenőrzik a belépésnél, hogy nem tagja-e már az illető egy másik pártnak? (Guest10494)

Magyar Bálint: Az online belépésnél sem lehet jobban ellenőrizni a más pártban való tagságot, mint az offline belépésnél. Erről csak a belépő tag nyilatkozatára hagyatkozhatunk, egyébként a belépésnél nekünk csak azt fontos "csekkolnunk", hogy létező személyről van-e szó.

Azt nem is ellenőrzik a belépéskor, hogy tagja vagyok-e más pártnak? És azt hogy ellenőrzik, hogy létező személy vagyok-e? (Guest10494)

Magyar Bálint: Azt nem tudom ellenőrizni, hogy tagja vagy-e más pártnak, hiszen más pártok taglistái nem nyilvánosak, mint ahogy a mienk sem, csak a saját tagjaink számára. Az , hogy létező személy-e, azt úgy ellenőrizzük, hogy megkérjük az eddig még nem párttag jelentkezőt, hogy a személyi igazolványa első oldalának egy xeroxmásolatát küldje el faxon a netregisztrátornak, hogy azonosítsa a beírt adatokat.

Van arról adat, hogy eddig hányan léptek be online? (Guest10494)

Magyar Bálint: Eddig több mint kétszázan regisztrálták magukat a Netpárt tagjainak, akiknek kb. mintegy fele új belépő. Ugyanis a kettős tagság csak abban a vonatkozásban megengedett az SZDSZ-ben, hogy egyszerre lehet valaki egy offline helyi szervezet tagja és az online Netpárt tagja.

Mikor született és kinek az ötlete a Netpárt? (Guest10494)

Magyar Bálint: 1999-ben jutott az eszembe, hogy egy ilyet kellene létrehozni. Kicsit elhúzódott a megvalósítása... :)

A mostani küldöttgyűlésen már jelen lesznek? (Guest59855)

Magyar Bálint: A mostani küldöttgyűlésen még nem leszünk jelen, hiszen csak egy ideiglenes vezetése van a Netpártnak, jómagam, mint házigazda (egyébként a III/III-as iratokban a megfigyelőim neveztek így a 80-as években) és két ideiglenes ügyvivő (Gyekiczki András és Eörsi Mátyás). Választásokat szeptember körül fogunk tartani, és így az őszi vagy jövő tavaszi küldöttgyűlésre természetesen küldötteket is fogunk küldeni.

És ki fogja az mp3-oldalt szerkeszteni? Ha az jó lesz, belépek. (Bagyar)

Magyar Bálint: Lesz mp3-oldal, zenész barátainknak ingyenes helyet biztosítunk honlapunkon. Inkább gyere, segíts, ne várd meg, amíg kész lesz!

Melyik zenekarok a "barátaik"? (Guest10494)

Magyar Bálint: Sokat szeretek közülük, sok zenészt ismerek is, ha a kedvencem érdekel, akkor LGT.

Hogy lehet jönni, segíteni? (Bagyar)

Magyar Bálint: Írjál e-mailt a netmesternek. Papp György (lásd az SZDSZ és a Netpárt honlapján).

A tagnyilvántartásnál nem jelent gondot, hogy valaki online belépő? És mi van az alapszabállyal? (Guest59855)

Magyar Bálint: Az alapszabályban az SZDSZ Netpárt Budapest virtuális 24. kerületének státusával rendelkezik, tehát senkinek nem érdemes bíróságra mennie. :)

Ez nem csak egy eszköz arra, hogy még több SZDSZ-tagot toborozzanak? (Guest10494)

Magyar Bálint: Nem tagtoborzó eszköz, de tudatában vagyok annak, hogy ez rugalmasabb és kényelmesebb, sőt gondolatgazdagabb kommunikációs lehetőséget jelent egy tagnak a hagyományos tagságnál.

Miért nevezi magát "házigazdának"? (Guest10494)

Magyar Bálint: Már említettem, egyrészt ezt a nevet a III/III-as megfigyelők használták jelentéseikben, a 80-as években, amikor beszámoltak a demokratikus ellenzéki aktivitásomról, másrészt a megnevezés a szerepnek is megfelel, hiszen a Netpártban nem olyan kemények a funkciók, pozíciók, mint egy hagyományos szervezetben. Valóban egy permanens vendéglátó szívélyességével kell fogadni mindazokat, akik betérnek hozzánk.

Akkor ez egy teljesen modern weboldal lesz, annyi különbséggel, hogy itt ideológiai alapon gyűlnek össze az internetezők? (Guest59855)

Magyar Bálint: Nem szimplán egy weboldalról van szó a Netpárt esetében, hiszen nem álneveken szerepelnek a tagok, és ha kell, szavaznak, döntéseket hoznak. Ez korlátozott belső nyilvánosságot jelent.

Össze tudná foglalni pár mondatban, hogy mik a fő elvek, amelyeket az a Netpárt magáénak mond? (Guest87965)

Magyar Bálint: A Netpárt elvei ugyanazok, mint az SZDSZ-nek az elvei, csak modern eszközöket valósítunk meg. Ha a lófogatú járműről átülünk egy Forma-1-esre, a cél mindkét esetben ugyanaz: valahova eljutni.

Most akkor azonosak a jogok, vagy "nem olyan kemények a funkciók"? (Guest59855)

Magyar Bálint: A tagok jogai azonosak, hiszen küldötteket, vezetőséget választhatnak, minden jog megilleti őket, mint bármilyen más tagot bármilyen online szervezetben. Csak míg egy hagyományos szervezetben van egy elnök és ügyvivők, addig az online szervezetben netmester, klubmesterek, moderátorok, kávéházigazda, netregisztrátor és még lehet sorolni azokat a szerepeket, amelyek a kommunikáció és a működés olajozottságát hivatottak biztosítani.

Mit szólnak az SZDSZ-ben a Netpárthoz? Mekkora a támogatottsága? (Guest10494)

Magyar Bálint: Az SZDSZ-ben nagy érdeklődéssel figyelik a Netpártot, és mint minden igazi újítás, a vezetőségen kívüli körökben nagyobb érdeklődést kelt.

Lesznek szekciók? Olyanokra gondolok, amelyek virtuálisan tudnának programot, stratégiát kidolgozni. (Bagyar)

Magyar Bálint: A Netpárton belül klubok (szekciók, csoportok, tagozatok) szabadon alakíthatók, bármilyen dimenzió mentén: terület, érdeklődési kör, hobbi stb.

A tagok fognak a való létben is találkozni, vagy még a taggyűlések is a neten lesznek? (Guest59855)

Magyar Bálint: A taggyűlések a neten lesznek, de ha van kedvük, természetesen bármilyen formában találkoznak. Tervezünk is augusztus végére egy nyárbúcsúztató kerti partit az SZDSZ székházában.

Mennyire lesz virtuális a Netpárt? (Brackman)

Magyar Bálint: A Netpárt működésében virtuális, a kapcsolatok számát tekintve valóságos, míg a hagyományos szervezetek nagy része működésében "offline", de valójában virtuális. Egy szervezet attól valóságos, hogy a tagjai között élénk, sokszínű kapcsolatrendszer alakul ki. Ilyen értelemben a Netpárt valószínűleg valóságosabb lesz, mint az egyéb szervezetek nagy része.

Milyen kapcsolat várható a Netpárt és az igazi között? (Brackman)

Magyar Bálint: Ezt még nem tudni, hiszen véleményem szerint néhány éven belül a teljes párt működési rendszerének erre a szisztémára lehet majd átállnia. Ma Magyarországon az internethasználók aránya 8-10% körül van, remélhetőleg az elkövetkező években ez radikálisan nőni fog, különösen a politika iránt aktívan érdeklődő közönség körében.

Mennyire lesz nyilvános a Netpárt munkája? (Akiraly)

Magyar Bálint: A Netpárt munkája a tagok számára nyilvános, de van olyan felület, pl. a kávéház, amely az SZDSZ-honlap bármely látogatója számára elérhető lesz.

De a neten nemigen lehet megismerni a másikat. Hogyan lehetne közülünk bárkit is megválasztani bárminek? (Brigitta)

Magyar Bálint: A neten sokféleképpen meg lehet ismerni a másik személyt, semmi nem zárja ki az offline kapcsolat lehetőségét. De gondoljál el egy olyan kampányt, ahol mondjuk minden jelöltnek fel kell tenni a saját szövegét, és egy vagy két héten át lehet nyaggatni őket bármilyen kérdésről, és csak azután kell szavaznod vagy döntened. Állítom, hogy többet tudhatsz meg róluk, mint a hagyományos párton belüli "szépségversenyeken".

Van-e elképzelés arról, hogy a Netpárthoz miért csatlakoznak majd? Mik a fő elemek, amiben más lesz ez a párt? (Brackman)

Magyar Bálint: Arról, hogy a Netpárthoz kik csatlakoznak majd, azt mondhatom, hogy valószínűleg a fiatalabb, aktívabb, politika iránt érdeklődő személyek.

A Netpárt csupán működésében "kihelyezett tagozat", és az ottani tagok véleménye jelentős súllyal bír majd az SZDSZ arculatának formálásában? (Gabe)

Magyar Bálint: Ez majd a Netpárt súlyától függ, hiszen sok száz fős tagsággal jelentős erőt képvisel majd bármilyen SZDSZ-es küldöttgyűlésen.

Mennyire jelent ez egyfajta PR-t, közvélemény-kutatást, egyszóval politikai marketinget egy fontos célcsoport számára? (Gabe)

Magyar Bálint: A 2002-es választási eredmények szempontjából a Netpártnak nincs jelentősége. Tehát a közvetlenül előttünk álló kampány szempontjából, mondhatnám, érdektelen. Viszont közép- és hosszú távon hihetetlen nagy a jelentősége, hiszen amivel itt kísérletezünk, az nem primeren politikai szervezet működési elve, hanem bármilyen civil szervezeté. A civil szervezetek ma belefulladnak a pénzhiányba és a kapcsolattartás nehézkességébe. A civil szféra tudja életre lehelni, egy ilyen technológia és politizálási kultúra, ha elterjed.

Én szeretném megőrizni az eddigi politikai függetlenségem (soha nem voltam semmilyen pártnak a tagja). Érdekel a dolog, akkor mit tegyek? (Brackman)

Magyar Bálint: A dolog egyszerű, ha valaki a függetlenségét meg akarja őrizni, nem lép be egy pártba, hanem adott esetben megszervezi az online függetlenségi klubot.

A Netpárt külön kampányol majd, vagy a kampány idején már beolvad az SZDSZ-be? (Guest10494)

Magyar Bálint: A Netpárt nem külön kampányol, a Netpárt az SZDSZ része. De ha arra gondolsz, hogy az SZDSZ az információs társadalom kihívásairól nem csak dumált eddig, hanem ha helyzetbe kerültünk, sokat is tett ezen a téren, és ez önmagában egy "kampányelem", akkor a Netpártnak már a léte is azt mutatja, hogy nálunk olyan emberek vannak, akik értik, hogy mitől döglik a net. :)

A Netpárt-tagnak milyen kötelezettségei vannak? (Brackman) Lesz Netpárt-tagdíj? (Guest59855)

Magyar Bálint: A Netpárt kötelezettségei megegyeznek az SZDSZ offline párt tagjainak kötelezettségeivel, tagdíjnak a netezés költségeit tekintjük.

Milyen létszámra számítasz? (Guest41156)

Magyar Bálint: Szeptemberig kb. ötszáz fős tagságra számítok.

Kedves Bálint! Én szeretném kérni a 00001. számú Netpárt-igazolványt. Lehetséges ez? (Brackman)

Magyar Bálint: Nincs párttagkönyv-szám, így a 00001-eset sem kérheted, de ha kéred, biztosítok egy helyet a koporsóm mellett a temetésemen, ha már ennyire ráizzítottál ezekre a régi komcsi nosztalgiákra.

Hozzá lehet-e szólni a vitákhoz a Netpártba való belépés nélkül? (Akiraly)

Magyar Bálint: A Netpárt csak a tagjai számára nyitott, de ez, azt hiszem, érthető, hiszen a kísérlet jellege az, hogy miként lehet egy közösség számára biztosítani a kulturált vita- és döntéshozatali mechanizmusokat.

Kicsit olyan érzésem van, hogy ez a Netpárt csak azért kapott külön nevet, mert ha SZDSZ Online-nak hívnák, sokkal kevesebb embert érdekelne. Olyan, mintha Borpárt indulna, de valójában FKGP. Mit gondolsz erről? (Netcraft)

Magyar Bálint: SZDSZ Netpárt a neve, tehát nem eldugni kívánjuk az SZDSZ-t, hanem kifejezetten megjeleníteni. Egyébként az SZDSZ Netpárt az SZDSZ offline egy szervezete.

Az Új Generáció mennyire támogatta a Netpártot? (Guest59855)

Magyar Bálint: A Netpárt támogatja az Új Generációt. Rájuk fér. Mit csináljak, ha 49 évesen nekem kell létrehozni a Netpártot? :)

AZ SZDSZ támogatna egy népi kezdeményezést, ha felhívnák az állampolgárokat, hogy elegünk van a népnyúzásból, és felhívnák az embereket, hogy ne menjenek szavazni? (R4)

Magyar Bálint: Politikusként inkább azt támogatnám, hogy minél többen menjenek el szavazni, hiszen a Fidesz politikájának egyik célja, hogy az állampolgárokat a demokrácia résztvevőiből nézőkké változtassa.

Ismét te leszel az SZDSZ kampányfőnöke, vagy a 98-as tapasztalatok után más próbál szerencsét? (Himalaja)

Magyar Bálint: A 89-es, 90-es, 94-es kampányban voltam kampányfőnök, a 98-asban is részt vettem természetesen, az utóbbiban nem sok sikerrel. Most feltehetően Horn Gábor lesz az SZDSZ kampányfőnöke, de erről majd az új ügyvivői testület dönt a jövő héten.

Mi a véleményed arról, hogy Torgyi remélhetőleg mindjárt lemond, és elhúz külföldi gyógykezelésre? Milyen hatással lesz ez a nagy magyar politikai életre? Növeli egy épeszű párt esélyeit? (Netcraft)

Magyar Bálint: Én az igazi problémának nem Torgyánt és a kisgazda pártot látom, hanem azt, hogy a bűnüldözésre hivatott szervek a kisgazda szennyest teregetik, miközben a Fidesz-szennyest takargatják. A Fidesz és a kisgazda párt 3 éven át együtt cseresznyézett az adófizetők táljából, és most a Fidesz a kisgazdákra köpi a magot. Helyesebben "Kehi" a magot. :)

Te ki mered itt teregetni a Fidesz-szennyest, amiről tudsz? Én nem… (Netcraft)

Magyar Bálint: Amiről tudunk, nyilvánosságra hozzuk: pl. többször interpelláltunk Szabadi ügyében a legfőbb ügyészhez, de amíg nem kellett kinyírni a kisgazdákat, addig "eljogászkodta" a dolgot. Most pont az ellenkezőjét teszi annak, mint amit pár hónapja válaszolt.

Láttam, hogy az SZDSZ a szexuális és egyéb kisebbségeket is támogatja a választási ígéretei között. Nem tart attól, hogy ezzel sokan elfordulnak majd a párttól? (eluar74)

Magyar Bálint: Az SZDSZ liberális párt: védi a kisebbségeket, legyenek azok etnikai, nemzetiségi, szexuális kisebbségek vagy fogyatékosok vagy egyéb hátrányos helyzetű csoportok. Ebben nem alkuszunk, kell egy olyan párt Magyarországon, amely nem az előítéletek szításával kíván szavazókat szerezni.

A státustörvényt, ha jól tudom, csak az SZDSZ nem szavazta meg. Miért? Nem tartanak tőle, hogy így teljesen elveszítik a határon túli magyarok elvi támogatását? (Guest10494)

Magyar Bálint: A státustörvényt az SZDSZ azért nem támogatta, mert nem annyira a határon túli magyarok helyben maradását, életfeltételeinek helyben történő javítását szolgálja, hanem az elvándorlásukat, Magyarországra településüket segíti elő. Pedig az EU-csatlakozás perspektívája igazán kedvező feltételeket teremtene egy új nemzetkoncepció megvalósulására: a határok egy-két évtizeden belüli megszűnése az EU-n belül, felértékeli a regionális kapcsolatokat és az élő nemzeti kulturális tőkét, feltéve, hogy egy-két évtized múlva is lesz erős, anyanyelvéhez és anyanyelvi intézményeihez kötődő magyarság a határon túl. Ezért a mi koncepciónk (amit egyébként határon túli sajtóban is megjelentettünk) alapvetően abból indul ki, hogy a magyar államnak masszívan a magyar nyelven oktatókat, a magyar nyelven tanulókat és a magyar nyelvű kulturális tevékenységet kell támogatnia.

Milyen okai vannak az Önök elemzései szerint, hogy az SZDSZ 5% körüli támogatottságot tudhat jelenleg magáénak? (Gabe)

Magyar Bálint: Az SZDSZ a választásokon remélhetőleg 10% körüli eredményt ér el, hiszen e nélkül illúzió a jelenlegi kormány leváltása.

Miért nem beszél az SZDSZ határozottabban arról, hogy a FIDESZ sok helyen korlátozza a demokráciát? Háromhetenkénti plenáris ülés stb. (Guest6789)

Magyar Bálint: Az SZDSZ programjával kapcsolatos kérdésekre ahonlapunkon A korszakváltás programjában megtalálod a választ. Ha itt akarnám elmondani, hogy a Fidesz hogyan rombolja a magyar demokráciát (pl. a parlament 3 hetenkénti üléseztetésével), akkor minimum három hétre haza kéne titeket küldeni és írhatnék egyfolytában.

Nem gondolja, hogy a politikusok tehetnek arról, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika? (Mogull)

Magyar Bálint: De.

Mi a magyarázat arra, hogy a Fidesz népszerűsége a demokrácia lerombolásával is szinte töretlen, az SZDSZ pedig lefele megy (remélem, nem sokáig)? (Guest82805)

Magyar Bálint: Ez egy nagy kérdés. Ha tudod a választ, írd meg nekem.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről